Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Globalni internetski promet će se učetverostručiti do 2015.

Globalni promet 2015. trebao bi biti 80,5 egzabajta mjesečno, što je jednako vrijednosti 17 milijardi DVD-a. Prosječna "download" brzina trebala bi eksplodirati

Fotolia
Foto: Fotolia
7 komentara

Broj uređaja koji će biti spojeni na internet do 2015. godine će biti veći od 15 milijardi, što znači da će na jednog čovjeka ići dva uređaja, predviđa tvrtka Cisco. Rezultat je to rasta ukupnog globalnog internetskog prometa koji će se do 2015. učetverostručiti te će se na godišnji razini približiti količini od jednog zetabajta (na 966 egzabajta). Zetabajt je bilijun gigabajta, a od 2014. do 2015. godine iznos će se toliko povećati zbog četiri ključna čimbenika: veći broj uređaja, više korisnika interneta, veća brzina pristupa i sve više videa.

Globalni promet 2015. trebao bi biti 80,5 egzabajta mjesečno, što je jednako vrijednosti 17 milijardi DVD-a. Za usporedbu, prošle godine zabilježeno je 20,2 egzabajta od podataka koji se prenose mjesečno.

Do 2015. godine očekuje se da će prosječne "download" brzina eksplodirati, a u Ciscu vjeruju da će današnjih sedam megabita u sekudni promijeniti u 28 Mbps 2015. godine. Mobilni promet, koji je još uvijek daleko od fiksnog interneta, u sljedećih pet godina trebao bi imati strostruko povećanja sa 0,4 petabajta mjesečno danas do gotovo 40 petabajta 2015.

- U prosjeku naše procjene su šest do sedam posto manje u odnosu na stvarne podatke - rekao je potpredsjednik Cisco-a Suraj Shetty.

Najbrži rast trebao bi zabilježiti HD video bilo koje vrste sadržaja. Upravo će video promet raditi 60 posto cijelog prometa na internetu 2015. Danas on čini samo 40 posto prometa.

Širokopojasni pristup internetu omogućit će ljudima da se spajaju ne samo pomoću tableta, pametnih telefona i računala, već preko blu-ray playera i televizora.

Rast prometa u brzini nije bez mane. Ako telekomunikacijske tvrtke ne prilagode svoje poslovne modele uskoro, troškovi će prestizati prihode.

- Troškovi rastu kako raste promet preko mreže, ali prihodi stagniraju. Ako se to ne promijeni, dogodit će se to da tvrtke jednostavno neće moći ulagati u poboljšanje mrežne infrastrukture zbog nedostatka financijskih sredstava - rekao je Carlos Rodriguez, direktor regulatornih poslova Telefónice, američke telekomunikacijske tvrtke.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message