Tech

Komentari 13

Gotovi smo: Jezivi robopas sad ima ruku i sam si otvara vrata

Gotovi smo: Jezivi robopas sad ima ruku i sam si otvara vrata

Pristojni robot s rukom iznad glave odlučio je pomoći manje opremljenom kolegi kako bi mu otvorio i pridržao vrata, a mnogi su ovo protumačili kao novi pogled prema budućnosti robotske dominacije

Najnoviji video robotske kompanije Boston Dynamics novi je razlog za brigu od onih koji zaziru od budućnosti u kojoj će roboti zagospodariti svijetom. Prije par mjeseci vidjeli smo novu verziju SpotMinija, robotskog psa koji se kreće i ponaša poput pravih pasa, no sada su ga odlučili nadograditi. 

Iznad glave su mu ugradili robotsku ruku, pa možemo vidjeti kako na poziv drugog robota bez ruke dolazi do vrata i otvara ih, pa si još i spretno pomogne nogom da ih pridrži kako bi drugi robot mogao bezbrižno proći kroz vrata. 

Iako je iznimno pristojan, razumljivo je zašto bi se mnogi pitali i hoće li jednaku dozu pristojnosti iskazati prema ljudima. S druge strane, ovaj video pokazuje nove mogućnosti u razvoju robota koji sada mogu surađivati kako bi nadomjestili vlastite nedostakte onime što mogu drugi roboti. Ovakve bi mogućnsti mogle biti od velike koristi u raznim spasilačkim misijama, ali i u slučajevima kad ne možemo sve robote opremiti svim dodacima, pa će jedan imati ovakvu robotsku ruku, a drugi bi na glavi mogao nositi drugi set senzora.