Obavijesti

Tech

Komentari 0

I evolucija ima loše dane te je i ljude odvela u slijepe ulice

I evolucija ima loše dane te  je i ljude odvela u slijepe ulice
1

Debeljuškastim sirenama nepotrebno rastu nokti, a zbog zastarjelog dizajna žirafe sporije reagiraju, a ljudske bebe nisu pametnije i snalažljivije od beba životinja

VIDEO

Sa simpatičnim morskim kravama evolucija se dobro našalila i ostavila im tri ili četiri nožna nokta, bez obzira što nemaju noge, nego plivaju perajama. Znanstvenici pretpostavljaju kako su ovi sisavci biljožderi nekada bile kopnene životinje, srodnici slonova, no više su voljele more. Ipak nije jasno zašto ovim debeljuškastim sirenama, kako se još nazivaju, evolucija nije “odrezala” nokte. No i ljude je evolucija odvela u mnoge slijepe ulice. Zubi umnjaci, koji su imali smisla dok su im čeljusti bile mnogo veće, vremenom se nisu povukli. Danas je njihova jedina mudrost da u ustima nepotrebno naprave gužvu, iskrive ostale zube ili izazovu upale u ustima. S druge strane kod beba evolucija je preuzela rizik koji se na kraju itekako isplatio. Njima je grkljan smješten na vrhu dušnika kako hrana koju jedu ne bi završila u plućima. No već nakon tri mjeseca grkljan se spušta niže u dušnik kako bi mališani mogli što prije naučiti izgovarati samoglasnike, pa raste i rizik da hrana zatvori dušnik. Evolucija dobro zna da je bebama, odnosno ljudima govor jednako važan kao hrana i zrak.

Ne znaju držati ravnotežu ili se fokusirati

Ljudi su najinteligentnija bića, no bebe su nesnalažljivije od mnogih beba životinja. Ako bi glava narasla koliko treba, zdjelica bi morala biti šira, pa mama ne bi mogla hodati uspravno.

Kralježnjaci slabije vide s obrnutim očima

Kralježnjaci imaju zapravo nefunkcionalan dizajn očiju jer su stanice osjetljive na svijetlo na stražnjoj strani oka. Fotoni trebaju proći više slojeva kako bi došli očnog živca.

Vrag s premalo bradavica za sve mlade

Tasmanski vrag je najveći mesojed tobolčar, velik kao manji pas. Ženka rađa oko 30 mladih, veličine zrna graha koji se uhvate i hrane na njezinim bradavicama do 20-tog tjedna. No bradavica je samo šest.

Lijeni enzim kojeg biljke trebaju mnogo

Enzim RuBisCo ključan je u fotosintezi. Ostali enzimi rastvaraju tisuće molekula u sekundi, no evolucija je zaboravila promijeniti neučinkoviti RuBisCo, koji može tri pa biljke moraju imati ogromne zalihe.

Žirafama treba duže da impuls dođe do mozga

Grkljanski živac odgovoran je za pokrete grkljana kod sisavaca. Umjesto da se spaja direktno s mozgom, on se bespotrebno spušta do srca, plete s aortom i vraća nazad.

Zubi kitova koji nemaju što za prigristi

Plavi i grenlandski kitovi nemaju zube u ustima, nego 300-400 usi , odnosno izraslina od kreatina koje filtriraju hranu od vode. Ipak u fetalnoj fazi njima zubi još uvijek rastu. Vjerojatno su ostaci davnih predaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka