Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
67 komentara

Ipak nije pala nikome na kuću: Postaja izgorjela iznad Pacifika

Letjelica je ušla u Zemljinu atmosferu negdje oko 8,15 sati po kineskom vremenu, odnosno 00.15 po GMT-ju (2.15 sati po hrvatskom vremenu) i najveći dio je izgorio iznad južnog Pacifika

Foto: screenshot/Youtube
67 komentara

Kineska svemirska postaja Tiangong-1 ušla je u Zemljinu atmosferu  negdje iznad južnog Pacifika i izgorjela je, objavila je u ponedjeljak svemirska kineska agencija.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Letjelica je ušla u Zemljinu atmosferu negdje oko 8,15 sati po kineskom vremenu, odnosno 00,15 po GMT-ju (2,15 minuta po hrvatskom vremenu) i najveći dio je izgorio, stoji u kratkom priopćenju kineske agencije objavljenom na njenim službenim stranicama.

'NE BRINITE' Stiže: Svemirska stanica ulazi u atmosferu, evo gdje će pasti

Američka svemirska kontrola, koja prati kretanje svih umjetnih objekata u Zemljinoj orbiti, potvrdila je da je Tiangong-1 izgorjela iznad južnog Pacifika.

Kratko prije nego je letjelica ušla u atmosferu objavljeno je da se očekuje da će se to dogoditi negdje blizu brazilske obale u južnom Atlantiku.

NASA KINA OBJAVILA: 'Bit ćemo u kontaktu padne li vam naša postaja na kuću....'

Službeni Peking je u petak objavio da je malo vjerojatno da će veliki komadi stići do Zemljine površine.

Prva kineska svemirska stanica lansirana u rujnu 2011., Tiangong-1, čije ime znači "Nebeska palača", duga je 10,4 m i široka 3,3 m. Sastoji se od eksperimentalnog laboratorija, servisnog modula i dviju solarnih ploča veličine 3x7 m svaka i dio je ambicioznog kineskog svemirskog programa kojem je cilj poslati u orbitu stalnu postaju do 2023. godine.  Originalno je planirano da postaja prekine s radom 2013., ali je njena misija stalno bila produljivana.

PAD 'NEBESKE PALAČE' Napuštena svemirska postaja može pasti i na hrvatsko tlo...

Trebala se kontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, ali je u ožujku 2016. prestala raditi, što je potaknulo zabrinutost u vezi s njezinim "padom".

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message