Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
157 komentara

Napuštena svemirska postaja može pasti i na hrvatsko tlo...

NIJE ŠALA: Kineska svemirska postaja Tiangong-1 pada na Zemlju. I Hrvatska je u zoni u kojoj može pasti. Postaju dugu 10,5 metara i tešku 8,5 tona Kinezi su lansirali 2011. godine

157 komentara

U povijesti svemirskog letenja nikad nije potvrđena niti jedna žrtva zbog pada svemirskih otpadaka, kažu u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), koja s još 12 drugih agencija diljem svijeta pozorno prati približavanje “Nebeske palače”.

Foto: ESA/CMSA

Znanstvenici tvrde kako će napuštena postaja, veličine manjeg autobusa, puna otrovnih materijala, u Zemljinu atmosferu ući tijekom vikenda. Pritom je moguće i da će neki dijelovi 8,5 tona teške postaje preživjeti sudar s atmosferom i pasti na Zemlju. Agencija navodi kako se postaju u atmosferi može očekivati od subote ujutro do početka ponedjeljka, što pad na 1. travnja čini sve izglednijim.

SUDAR S ATMOSFEROM Kineska postaja za vikend pada na Zemlju - a još ne znaju gdje

- Zahvaljujući geometriji orbite postaje, možemo već isključiti mogućnost da će bilo koji fragmenti padati sjevernije od 43. stupnja sjeverne geografske širine ili južnije od 43. stupnja južne geografske širine - kaže Holger Krag, šef ESA-ina ureda za svemirski otpad. Ove širine pokazuju da bi se “Nebeska palača” mogla, ako veći komadi stanice ne izgore potpuno u atmosferi, “spustiti” i negdje u Hrvatskoj.

Foto: 24sata/24sata

Naime, očekuje se da će većina postaje izgorjeti pri povratku u Zemljinu atmosferu, navodi se u agencijinu priopćenju za medije. Na udaru ostataka postaje u Europi bi se mogli naći i Madrid, Barcelona, Rim, Istanbul ili naš Dubrovnik.

Postaja se iz nekih država može vidjeti i golim okom, a eksperti koji je pozorno prate koriste se najjačim i najnaprednijim teleskopima.

Tiangong-1, što na kineskom znači “Nebeska palača”, prva je svemirska postaja koju su lansirali Kinezi. U svemiru je od rujna 2011. godine. Tijekom studenog iste godine obavljeno je uspješno testiranje spajanja, razdvajanja i zajedničkog leta postaje i bespilotnog, teretnog svemirskog broda. U 2012. godini i tijekom 2013. godine obavljene su misije pilotiranih svemirskih brodova te su tom prilikom kineski astronauti boravili kraće vrijeme u svemirskoj postaji.

NE ZNAJU GDJE PADA Postaja van kontrole: Kinezi su rekli da će se srušiti na Zemlju

Postaja je napuštena 2013. godine, a od 2016. godine s njom nije bilo nikakvoga kontakta. Dužina joj je 10,5 metara, promjer 3,4 metra, a teška je 8,5 tona. Zemlji se približava brzinom od sedam kilometara u sekundi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message