Obavijesti

Tech

Komentari 1

Iz Garešnice do vrha svijeta: Dejan Nemčić je najbolji profa

Iz Garešnice do vrha svijeta: Dejan Nemčić je najbolji profa
3

Nagrada se dodjeljuje od 2018. nastavnicima iz svijelog svijeta, a Nemčića je nominirala platforma EduBalkan, u čije osnivanje i djelovanje se Nemčić uključio kad je počela karantena i zatvaranje škola

VIDEO

Dejan je zaista kvalitetan čovjek, stvarno na drugi način pristupa i djeci i odraslima, radi projekte koje drugi često i ne razumiju. On živi to što radi, kaže nam trener fitnessa Marko Lončar.

A prijatelj o kojem govori je Dejan Nemčić, profesor geografije koji trenutno predaje u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ive Andrića, kao i na privatnom visokom učilištu University College Aspira. Nemčić, o čijim je projektima i inovativnom radu s učenicima javnost dobro upoznata, osvojio je Global Teacher Award (GTA) za 2020. Ovu nagradu ustanovila je organizacija za edukacijsko savjetovanje Alert Knowlege Services sa sjedištem u Indiji. GTA se dodjeljuje od 2018. za globalno djelovanje na edukaciji.

Učenici nazvali znanstvenika, pitali ga zašto gori Australija
Učenici nazvali znanstvenika, pitali ga zašto gori Australija

Do vrha svijeta

Dobitnici su nastavnici, učitelji i profesori iz stotinjak zemalja, a mnogi su upravo iz Indije.

Ove godine Dejan Nemčić jedan je od rijetkih dobitnika iz ovog dijela Europe.

- Javili su mi u nedjelju da sam dobitnik. Nisam uopće bio ni svjestan do jučer. U najluđoj sam godini dobio nagradu koju smatram potvrdom svega što sam dosad radio. To je za mene dokaz da i netko tko je krenuo iz maloga grada Garešnice može doći do vrha svijeta - kazao nam je jučer Nemčić.

Povezali se u karanteni

Za ovu nagradu nominirala ga je platforma Edubalkan, u čije osnivanje i djelovanje se Nemčić uključio kad je proljetos počela opća karantena i zatvaranje škola.

Nastavnici iz regije povezali su se kako bi jedni drugima davali savjete i podršku u online nastavi. Kako nam kaže naš profesor geografije, unatoč nekim kritikama zbog korištenja pojma Balkan, ova je grupa vrlo mnogo učinila na razvijanju inovativnih ideja u obrazovanju. Vjerojatno je zato i osvojio nagradu, smatra. No hoće li biti dodjele “uživo” u Indiji 22. studenog, kao i prethodne dvije godine, veliko je pitanje. Zbog 7,65 milijuna zaraženih u toj zemlji vrlo je teško predvidjeti što će biti za mjesec dana.

- Meni je najvažnije da moje priče potiču ljude i mlade da izađu iz svoje komforne zone i da mijenjaju stvari. Važno mi je da mogu djeci dati što više. Moj prijatelj Marko rezultat je te priče - ističe Dejan Nemčić kad ga pitamo za sto “marinaca” koje mu je trener Lončar i javno obećao napraviti ako bude nagrađen.

Dogovor je pao na Dejanovu zamolbu, kako bi se Marko “iskupio” jer ih tjera na žestoke treninge, a smije se i Marko, koji će “marince” odraditi krajem studenog, nakon oporavka od ozljede.

Pula, we have a problem: Traže sonde s porukama učenika koje su lansirali 20.000 metara u vis
Pula, we have a problem: Traže sonde s porukama učenika koje su lansirali 20.000 metara u vis

Nadaju se putu u Afriku

A krajem godine, nadaju se dva prijatelja, moći će krenuti i na dugo odgađani put u Zanzibar i Tanzaniju, gdje Nemčić već nekoliko godina provodi akciju “Afrika - možemo zajedno”.

Nakon što je ovaj zaljubljenik u putovanja otkrio afrički kontinent, shvatio je koliko je mnogo tamošnjoj djeci važno obrazovanje, koje ne dobivaju.

Počeo je prikupljati školski pribor i druge potrebne stvari, a onda je sve pretvorio i u edukativnu akciju. Učenici prvo iz njegovih razreda, a potom i cijele Hrvatske, počeli su crtati geografske karte po kojima kasnije uče djeca u zabačenim selima Tanzanije.

Dejan Nemčić, koji je zbog svog neumornog rada 2017. dobio i nagradu Ponos Hrvatske, planira i dalje raditi na što kvalitetnijoj edukaciji djece na svim kontinentima. 

Trener Marko odradit će mu 100 'marinaca'

Dejan trenira kod mene i rekao mi je da moram, ako dobije nagradu, napraviti sto ‘marinaca’, kaže nam njegov trener i prijatelj Marko Lončar. Tako će, kaže, vratiti sve one ‘marince’ kojima ‘gnjavi’ Dejana na treninzima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45
JEDINI U HRVATSKOJ

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45

Najmodernija oprema za učenje i koncept norveškog obrazovanja primjenjivat će se u nedavno otvorenom Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje LORI
Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni
POČINJU UPISI

Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni

Privatne gimnazije nude manje razrede, suvremene programe i orpremu, ali ne ostvaruju vrhunske rezultate na državnoj maturi. Roditelji često biraju privatne škole jer im djeca nemaju dovoljno dobar prosjek