Obavijesti

Tech

Komentari 6

Josipa je smislila naziv za novi program kuharstva: Tehničar suvremene gastronomije

Josipa je smislila naziv za novi program kuharstva: Tehničar suvremene gastronomije
2

Program je pokrenula Turistička i ugostiteljska škola u Dubrovniku, a tamošnji Centar kompetentnosti raspisao online natječaj za ime, na koji su pozvali učenike ugostiteljskih škola. Josipa je osvojila putovanje

VIDEO

Turistička i ugostiteljska škola u Dubrovniku, zajedno sa svojim partnerima, u sklopu provedbe projekta razvoja strukovnog kurikuluma za kvalifikacije novog zvanja iz područja kuharstva, pokrenula je program četvorogodišnjeg školovanja iz tog područja.

Kuharstvo se do sada učilo po trogodišnjem programu, što će ostati i nadalje, ali će učenici koji žele znati više o gastronomiji moći upisati na četvorogodišnje školovanje. Stoga je Regionalni centar kompetentnosti ugostiteljske škole iz Dubrovnika raspisao  zanimljiv online natječaj. Pozvao je učenike svih hrvatskih ugostiteljski škola da predlože ime novog kuharskog zanimanja koje će imati oni koji završe četvorogodišnju školu za kuhara.U prijedlogu je trebalo objediniti sve ono što se novim obrazovnim programom stječe: kuharsko i gastronomsko znanje s naglaskom na organizacijske sposobnosti i razvijanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina.

'Dobar program s mnogo inovacija'

Natječaj je bio nagradnog karaktera pa se prijavio velik broj učenika sa raznim idejama, no Josipa Šimić iz Creta Bizovačkog, učenica Ugostiteljsko-turističke škole Osijek osvojila je nagradu za najbolji smišljeni naziv. Prema njenoj ideji budući će se kuhari za 21. stoljeće nazivati "tehničar suvremene gastronomije".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Slučajno sam vidjela natječaj na stranici naše škole i odlučila ispuniti obrazac. Imala sam više ideja, ali se sve vrtjelo oko naziva 'gastronomski tehničar' pa sam tome samo dodala suvremeni jer mi je to zvučalo puno bolje. Tako je nastao tehničar suvremene gastronomije. Napravila sam to bez ičije pomoći. Sviđa mi se što će kuharstvo trajati četiri godine, biti će korisnije i s puno novina - kaže Josipa koja je osvojila putovanje u Dubrovnik.

S njom ide i njezina razrednica Saša Jakšić koja je oduševljena idejom svoje učenice.

- Bio je to pozitivan šok jer je Josipa inače samozajna učenica koja se nikada ne gura u prvi plan. Ima dobre ocjene, uzorna je, ne izostaje s nastave ni s prakse. Kreativna je i uvijek sve napravi više od onoga što se traži. Jednoga dana biti će odlična kuharica - kaže profesorica Jakšić.

Najviše voli pripremati sarmu

Obje će u Dubrovniku biti smještene u luksuznom hotelu, večerat će u poznatim restoranima, imaju organizirano razgledavanje grada s vodičem, a dobile su i kartu za žičaru. Josipa može povesti i još nekoga na put.

- Moram vidjeti kako ću i kada odraditi ljetnu praksu. Vodila bih sestru Antoniju. Veselim se razgledavanju grada, a svakako ću isprobati njihova morska jela" dodaje skromna Josipa koja kaže kako voli svašta jesti, ali priznaje da najviše uživa u sarmi.

- Volim je i motati i kuhati. Ove zime sam smotala više od sto sarmi kod kuće jer moji najviše vole kada ja to radim. U školi je još nismo pravili. Volim sva slavonska jela i našu kuhinju - kaže Josipa koja se za svoje zanimanje kuhara neće školovati četiri godine, nego tri jer je upisala po starom programu, ali se namjerava ići dalje školovati nakon trećeg završenog razreda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto