Obavijesti

Tech

Komentari 1

Kad u Splitu izraste Las Vegas, a Tesla i Arhimed zaigraju rulet...

Kad u Splitu izraste Las Vegas, a Tesla i Arhimed zaigraju rulet...
5

Na Festivalu znanosti učenici Graditeljsko-geodetske tehničke škole povezali su povijest i izume i predstavili inovativni escape room. Učenici i znanstvenici privukli su tisuće sugrađana i turista

VIDEO

Da učenje, znanost i povijest mogu biti zabavni, pokazali su učenici Graditeljsko-geodetske tehničke škole u Splitu te njihova profesorica Vanja Perišin Ćorić na ovogodišnjem Festivalu znanosti u Splitu.

Oni su u Split tom prigodom vremeplovom sve sudionike festivala poslali u Las Vegas te upoznali s likom i djelom dvojice najvećih znanstvenika bez čijih izuma život koji danas poznajemo ne bi bio moguć, a riječ je o Arhimedu i Nikoli Tesli.

Stigli su vremeplovom

- Bila je priča da na 115. godišnjicu osnutka Las Vegasa stižu Teslinim vremenskim strojem Arhimed i Tesla. Zašto? Da nije bilo Tesle, ne bi bilo Las Vegasa, struje u tom obliku, a čak je i Arhimed imao neke izume koji se danas koriste za hidroelektrane - pojašnjava nam profesorica Vanja pozadinu cijele priče.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vjerojatno svima djeluje čudno, kakav vremenski stroj, kakav Las Vegas i Split u istoj rečenici?!

Naime, učenici su na nastavi izradili veliku maketu Las Vegasa, točnije ulice Strip, gdje se nalaze najveći hoteli i atrakcije koje privlače najviše pozornosti. Zbog toga se na maketi vrijednih učenika mogu vidjeti Eiffelov toranj, piramide, pa čak i Trumpovo sjedište.

Uvjerljivo su ih odglumili

- U početku me bilo jako strah, bilo je tu puno posla jer je riječ o velikom zalogaju, ali uspjeli smo - rekla je Sara Nazor, koja je sudjelovala u izradi makete.

Kako bi cijela priča bila dodatno zanimljiva, u njihov Las Vegas vremenskim strojem dolaze Nikola Tesla i Arhimed - a što drugo nego odigrati rulet?! Taj dio bio je zamišljen kao igrokaz za djecu koja su došla iz osnovne škole na ovogodišnji Festival znanosti. Prema scenariju, učenici Luka Grujović i Toma Tešija s profesoricom kostimirani glume velike znanstvenike, a učenica Laura Radić, prema scenariju, u Las Vegasu želi napraviti intervju s njima. No Arhimed tad izgubi ključ vremenskog stroja, a u potragu za njim kroz "escape room" i zadatke uključuju se i djeca, čiji je cilj pronaći ključ te poslati Arhimeda i Teslu natrag u njihovo vrijeme. Učenici su mogli isprobati i VR naočale, a sve u duhu pravog Las Vegasa.

- Bilo je vrlo zanimljivo, djeca su lijepo reagirala, a momci koji su glumili bili su iznimno autentični, čak su se neka djeca željela i slikati s njima - otkriva nam profesorica.

Bogat i zanimljiv program

Splitski Festival znanosti ove je godine, nakon pauze zbog korone, ponudio bogat sadržaj sa svih područja znanosti.

Što je fitoplankton, koje nove vrste riba su nađene u Jadranu i kako žive inćuni? Na ta i mnoga druga pitanja odgovore su dobili učenici brojnih splitskih škola na Festivalu znanosti u Splitu. U sklopu festivala, učenicima i svima drugima vrata je otvorio BIOS DVA, znanstveno-istraživački brod u vlasništvu Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split. Festival u organizaciji tamošnjeg sveučilišta ponovo se održava nakon dvije godine stanke te je u tri dana na brojnim lokacijama publici ponudio raznovrsna predavanja i radionice o raznim temama, od istraživanja mora do robotike i zdravog života.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto