Obavijesti

Tech

Komentari 2

Kakav je zrak u učionicama: Njihovi uređaji pokazuju da su tijekom zime previše zagrijane

Kakav je zrak u učionicama: Njihovi uređaji pokazuju da su tijekom zime previše zagrijane
4

Tvrtka iz Zagreba Smart Sense na jednom od najvećih sajmova edukacijske opreme nagrađena je za uređaje za mjerenje kvalitete zraka. Nagradili su ih učenici britanskih škola

VIDEO

Na nedavnom sajmu edukacijskih tehnologija Bett Ed Tech u Londonu nekoliko hrvatskih tvrtki osvojilo je značajna priznanja. Jedna od njih, tvrtka Smart Sense iz Zagreba, dobila je nagradu koju dodjeljuju učenici engleskih škola u dobi od sedam do trinaest godina. Kako nam kažu, ova im je nagrada posebno važna jer dolazi od mladih.

Nagradu su dobili za prezentaciju My Sensees senzora koji prikuplja podatke o razini CO2, temperaturi, vlazi i česticama  u unutarnjim prostorima, te Sensees Environment mjerne stanice koja u pravilu prikuplja podatke o temperaturi, vlazi, razini 5 vrsta plinova i tri vrste čestica u našoj okolini. Ta ista stanica je lako proširiva sa dodatnom senzorikom kao što su buka, padaline, vjetar, elektromagnetsko zračenje...

Kako nam je pojasnila direktorica tvrtke Hana Matanović, prikupljeni podaci s oba uređaja se šalju u "cloud" odnosno Sensees IoT platformu u kojoj se dalje obrađuju te prikazuju korisniku putem weba ili mobitela.

Partneri CARNET-a

Nagrada im je došla i za prepoznavanje aktualne teme koja je važna mladim generacijama.

- Djeci je privuklo pažnju upravo to što naše rješenje brine o njima samima, o zraku koji svakodnevno udišu većinu svog dana - ističe Hana Matanović.

CARNET je tvrtku Smart Sense odabrao za partnere u opremanju 400 škola u projektu e-škole. Senzori su isporučeni školama u rujnu, a prve analize kvalitete zraka su zanimljive.

Isušuje se zrak i troši energija

- Ono što primjećujemo je da su u mnogim učionicama temperature previsoke u ovim zimskim mjesecima što ne samo da isušuje zrak i nepovoljno utječe na učenike već i nepotrebno troši energiju. Smanjenjem grijanja za samo jedan stupanj može se uštediti pet posto energije - kaže Hana Matanović.

Nema sustavnih istraživanja

Prezagrijane i neprozračene prostorije, odnosno nedostatak svježeg zraka utječu na pad koncentracije i uspavanost kako kod učenika tako i kod nastavnika, navodi izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravsto iz 2016. godine.

No problem s procjenom kvalitete zraka u učionicama je što nema sustavnih mjerenja, niti istraživanja koja bi se mogla koristiti za poboljšanje uvjeta u učionicama. Kako nam kaže Aleksandra Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, opremanje škola ovisi o osnivačima - gradovima i županijama. Tako u bogatijim gradovima i regijama škole dobivaju i klime i pročistače zraka i mjerne uređaje, no u siromašnijima mogu biti sretni ako se ne griju na drva.

Tired boy sleeping during lesson at school

Važno je slušati stručnjake

- Jednostavno nemamo relevantnih podataka. Bilo bi idealno kad bi Hrvatski zavod za javno zdravstvo proveo istraživanja kvalitete zraka u svim školama u Hrvatskoj, pa da se se može poslati jedinstvena preporuka i osmisliti sustav za sve. Nije jednaka kvaliteta zraka u gradovima, ili u ruralnim područjima - ističe ona.

Svaka škola i ravnatelj, kaže Mirosavljević, napravit će najbolje što može za svoje učenike, pa tako i oko kvalitete zraka, no važno je to raditi sustavno. 

Tvrtka Smart Sense svoje mjerne stanice ima u 30-ak hrvatskih gradova, uključujući Zagreb, Split i Osijek. 

- Ono što mogu reći je da povremenih onečišćenja zraka ima. Međutim, kvaliteta zraka analizira se kroz duži vremenski period (najčešće na godišnjoj razini) te povremeni rast parametara (plinova i čestica), posebice u izvanrednim situacijama, ne mora nužno biti zabrinjavajući. Kod takvih situacija treba se pridržavati upozorenja stručnih institucija - kaže Hana Matanović.

No, ističe, tema o kvaliteti zraka je vrlo kompleksna i tumačenje kvalitete zraka se treba ostaviti stručnjacima iz institucija kao što su to HZJZ, A. Štampar, DHMZ i Institut za medicinska istraživanja. Njihova tvrtka, zaključuje, s novim tehnologijama može struci omogućiti prikupljanje velike količine podataka na brojnim lokacijama potrebnih za relevantno tumačenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju