Karta kamera europskih cesta: 'Izaberite najbolju rutu za vas' | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 116

Karta kamera europskih cesta: 'Izaberite najbolju rutu za vas'

Karta kamera europskih cesta: 'Izaberite najbolju rutu za vas'
1

Sa slovenskih državnih cesta i autocesta na toj karti naći će se 280 kamera, s austrijskih autocesta njih oko 450, a planiraju i potpisati sporazum s mađarskim upraviteljima cesta, poručuje HAK

VIDEO

Novitet stranice Hrvatskog autokluba su snimke s austrijskih i državnih cesta i autocesta. Nakon informiranja o stanju u prometu na cestama kojima prolazi, vozač može izabrati najbolju i najbržu rutu koja će ga dovesti do svog cilja, navode iz HAK-a.

U sustavu video nadzora nalazi se veliki broj kamera koje preuzimaju iz video nadzora upravitelja cesta kao što su Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka-Zagreb te Autocesta Zagreb-Macelj. Od prošle godine u njihovom sustavu video nadzora nalaze se i kamere u vlasništvu bosanskohercegovačkog autokluba BIHAMK-a koje prikazuju stanje na graničnim prijelazima sa strane BIH.

Sa slovenskih državnih cesta i autocesta na toj karti naći će se 280 kamera, s austrijskih autocesta njih oko 450, a planiraju i potpisati sporazum s mađarskim upraviteljima cesta.

Te kamere nude pravovremene i točne informacije o stanju u prometu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:04

Karta kamera za nadzor brzine

Podsjetimo, u Hrvatskoj su nedavno stacionarne i kamere za nadzor brzine koje je policija počela postavljati prije nekoliko godina koje su se pokazale efikasnima i isplativima te je ove godine njihov broj drastično povećan.

Putujete li primjerice od Zagreba do Splita “starom cestom” D1, vrebat će vas potencijalnih 13 fiksnih kamera. Posebna zamka za prebrze vozače postala je Jadranska magistrala na kojoj sad od Rijeke do granice s Crnom Gorom vreba čak 31 potencijalna kamera. Posebno gusto su razmještene od Zadra prema Šibeniku, gdje vrebaju u gotovo svakom većem mjestu.

I Google je počeo na Android i iOS uređajima prikazivati informacije koje bi trebale podići sigurnost vožnje, a radi se o lokacijama kamera za nadzor brzine te o ograničenjima brzine tijekom vožnje. 

Kamere će stići i na autoceste: Žele zaustaviti divlje vozače
Kamere će stići i na autoceste: Žele zaustaviti divlje vozače

Mogu snimiti i video 

I dok su stare kamere postavljene proteklih godina u šest policijskih uprava pratile samo brzinu, novi uređaji znatno su moderniji. Prve kamere “druge generacije” već su postavljene duž priobalja. Riječ je o kamerama Simicon CORDON M-2 i GATSO t-Serija RT4.

- Jedne i druge mjere brzinu do 300 km/h, mogu istovremeno pratiti 32 vozila koja se nalaze u istom kadru. Sustav radi kao dopplerov radar, stoga uređaji mjere istovremeno dvije prometne trake u dolasku i dvije prometne trake u odlasku - pojašnjava Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost prometa u Ravnateljstvu policije.

Podaci dolaze bežično na centralni server odakle ih prema nadležnosti skidaju policijske uprave.

Policajac dobije sliku na kojoj se vidi vozilo i registracija, koje je prekoračenje brzine, gdje i kad je snimljeno, te temeljem registracije prvo šalje obavijest vlasniku i traži podatke o vozaču.

Nove kamere čuju aute i same mogu poslati kazne zbog buke
Nove kamere čuju aute i same mogu poslati kazne zbog buke

Karlovačka policija dobila nove radare – vide sve

Iz PU karlovačke javljaju da je sedam novih radara nove generacije stiglo i da to pomaže prometnoj policiji da što bolje utvrde prometne prekršaje i prekršitelje.

Ovi radari laserom mjere brzinu, ali istovremeno i snimaju. Hvata jasnu sliku vozača i detalje poput je li vezan ili koristi mobitel.

- Imaju veće tehničke mogućnosti i dokazivanje prekršaja je puno lakše nego sa starom generacijom kamera. Vidi se sve kad vas snimi. Na područje PU karlovačke došlo je sedam novih radara, od ručnih do stacionarnih, potvrdio je načelnik Postaje prometne policije Davor Boljkovac za Radio Mrežnica.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 116

VIDEO

PlayDoge prikupio 5,8 milijuna dolara u ICO-u - Hoće li eksplodirati?
PLAY

PlayDoge prikupio 5,8 milijuna dolara u ICO-u - Hoće li eksplodirati?

PlayDoge (PLAY) prikupio 5,8 milijuna dolara u svojem ICO-u, izazivajući hajp među investitorima P2E prostora. U svijetu brzorastućih kriptovaluta, PlayDoge se ističe kao revolucionarni meme token koji spaja nostalgičnu zabavu s modernom tehnologijom blockchaina

AI kriptovalute u poređenju s meme tokenima – koje su pametnija investicija u 2024.?
Uspon AI kriptovaluta i meme coina

AI kriptovalute u poređenju s meme tokenima – koje su pametnija investicija u 2024.?

Ove godine, svjedočili smo stalnom nadmetanju između AI kriptovaluta i meme coina, pri čemu su se obje vrste naizmjenično isticale kao vodeći pokretači rasta na tržištu kriptovaluta
Sealana zaključila pretprodaju s 6 milijuna dolara – Airdrop dolazi 2. srpnja
SEAL

Sealana zaključila pretprodaju s 6 milijuna dolara – Airdrop dolazi 2. srpnja

Pretprodaja Sealana (SEAL) tokena službeno je završena 25. Lipnja, prikupivši više od 6 milijuna dolara. Sljedeći korak za ulagače je emitiranje, koje će se održati 2. Srpnja u 13:00 h po UTC-u, prema informacijama koje su otkrili programeri