Tech

Komentari 8

Kraj ere: BlackBerry službeno umire, nećete moći zvati ni 112

Kraj ere: BlackBerry službeno umire, nećete moći zvati ni 112

Iako nam BlackBerry stvara prizvuk davne prošlosti, kompanija je objavila da od 4. siječnja službeno obustavlja podršku na njihovim klasičnim mobitelima, odnosno operativnim sustavima

Klasični BlackBerry pametni telefoni, dobro upamćeni kao oni s crnom fizičkom tipkovnicom od 4. siječnja otići će u prošlost. Iz BlackBerrya su objavili da na taj dan službenu podršku gube svi modeli na kojima se vrte operativni sustavi BlackBerry 7.1 OS s ranijim inačicama, BlackBerry PlayBook OS 2.1 s ranijim inačicama te BlackBerry 10 software.

 - Od tog datuma, uređaji koji koriste ove servise i softver neće moći koristiti WiFi niti usluge mobilnih operatera, uključujući internet promet, telefonske pozive, SMS poruke te pozive žurnih službi - poručili su iz tvrtke BlackBerry.

Kompanija je još 2016. najavila kako će odustati od proizvodnje novih mobitela, ali je taj posao preuzeo kineski TCL koji je do 2020., kad su i službeno prekinuli suradnju, dotad proizvodio BlackBerryje koji se vrte na Androidu.

BlackBerry danas djeluje kao većinski softverska kompanija koja razvija sigurnosna rješenja i usluge za svoje klijente, koji variraju od poduzeća do samih vladinih organizacija. Sigurnosne značajke u njihovim mobitelima cijenili su i kupci, pa su to iskustvo proširili i izvan mobilne domene.

Prvi BlackBerry bio je BlackBerry 850 iz 1999. godine, tada samo kao dojavljivač (pager), ali s jednako prepoznatljivom crnom fizičkom tipkovnicom kojom se proslavio u eri prvih pametnih telefona. Inačica prvog pametnog telefona stigla je 2002., a 2018. smo gledali zadnji BlackBerry Key2.

Svi BlackBerryji koje pokreće Androidov operativni sustav, pa i ovaj posljednji, nastavit će normalno funkcionirati.