Obavijesti

Tech

Komentari 3

Kultna emisija Andromeda proslavila 20 godina emitiranja

Kultna emisija Andromeda proslavila 20 godina emitiranja
4

Kao svojevrsna astronomska početnica i uho koje osluškuje svemir, Andromeda slušateljima Hrvatskog radija prikazuje zvjezdano nebo kroz razgovore s astronomima i znanstvenicima

VIDEO

Andromeda je prva specijalizirana emisija o astronomiji, astrofizici i astronautici u hrvatskome radijskom eteru. S emitiranjem je počela prije gotovo punih dvadeset godina na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) na inicijativu urednice i novinarke Tanje Devčić uz potporu dugogodišnjega voditelja Planetarija Tehničkoga muzeja u Zagrebu, danas stručnoga suradnika u emisiji – Ante Radonića.

Iako je u početku trajala pedesetak minuta, zbog velikoga je zanimanja produljena na dva sata. Kao svojevrsna astronomska početnica i uho koje osluškuje svemir, Andromeda slušateljima prikazuje zvjezdano nebo kroz razgovore s astronomima i znanstvenicima. Uz Antu Radonića tu je i voditelj Zvjezdarnice Višnjan – Korado Korlević, otkrivač malih nebeskih tijela, od kojih neka nose i njegovo ime. U emisiji su sudjelovali fizičari i astrofizičari poput, primjerice, doktora znanosti Željka Ivezića i doktora znanosti Marija Jurića s uglednih američkih sveučilišta. Gosti su bili i profesor doktor Tihomir Marjanac i doktor znanosti Davor Horvatić s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu te profesor doktor Ivica Puljak iz CERN-a. 

„Andromedu slušaju svi koje zanima svemir i nebeska tijela. U toj emisiji na drukčiji i intrigantan način slušatelji mogu saznati mnogo o tim temama, a urednici znaju kako zainteresirati slušatelje istodobno održavajući visoki urednički standard i profesionalizam“, ističe glavna urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT — HR 2) Jadranka Rilović. Najveću su pozornost privukle teme o otkrićima ekstrasolarnih planeta, istraživanja Marsa, potrage za životom u oceanima na mjesecima drugih planeta, otkriće Higgsova bozona i osvajanja Mjeseca. 

„Andromeda je emitirana iz Tehničkoga muzeja uz izravno sudjelovanje astronauta Apolla 16 Charlesa Dukea koji je hodao Mjesečevom površinom. Slušatelji Drugoga programa Hrvatskoga radija postavljali su pitanja o misiji, za koju neki još misle da se nije ni dogodila ili da je režirana u filmskim studijima”, ističe autorica i voditeljica emisije Tanja Devčić. 

„To je interaktivna emisija u kojoj slušatelji razgovaraju sa znanstvenicima astronomima koji im otkrivaju jedan beskrajan svijet, svijet u kojemu smo mi samo mala plava točka”, dodaje autorica te ističe kako na društvenim mrežama postoje skupine zaljubljenika i vjernih slušatelja Andromede u Hrvatskoj i  inozemstvu.

„Da budem iskren, Andromedu nisam nikad doživljavao kao medijski projekt, nego kao obrazovnu platformu preko koje je moguće komunicirati s ljubiteljima astronomije, a nadasve s mladima koje zanima znanost”, pojašnjava stručni suradnik u Andromedi Korado Korlević. 

„Što se tiče suradnje, živjeti u Višnjanu i putovati u pulski studio Hrvatskoga radija baš i nije praktično, ali spremnost pulske ekipe nikad nije izostala. Nakon toliko godina lijepo je vidjeti da su neki od klinaca koji su zvali i postavljali pitanja u emisiji postali astronomi, fizičari, znanstvenici i  stručnjaci. Lijepo je vjerovati da je i Andromeda tomu pridonijela“, zaključuje Korado Korlević.

„Kad mi je Tanja Devčić 1997. godine došla s prijedlogom o emisiji, od prvoga sam trenutka znao da je to prava stvar. Svemir je zanimljiv i fascinantan, svaki dan pristižu vijesti o istraživanjima i misijama u svemiru, a za to postoji velik interes, i mlađih i starijih slušatelja. Mnogima je to izvor stalnoga nadahnuća, a pogotovo mladima, čiju pozornost svemir toliko brzo zaokupi da se s većim žarom zanimaju i za fiziku, kemiju, matematiku, biologiju, tehniku i tehnologiju, ali i više čitaju i uče. Tanja Devčić sa žarom je učila astronomiju i pratila nova dostignuća, pa je naša suradnja uvijek bila ugodna i davala je odlične rezultate. Uz veliku potporu mnogobrojnih slušatelja, koji nas često zovu i izvan naše emisije, posebice nam je zadovoljstvo i radost raditi Andromedu“, kaže stručni suradnik Ante Radonić.

Upravo se ovih dana obilježava dvadeseta obljetnica početka emitiranja te kultne emisije, a tajna njezine dugovječnosti nije samo u sadržaju, nego i pristupu temama koje zanimaju mnoge i koje nikad do kraja neće moći biti istražene.

Andromeda se emitira svakoga utorka na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) od 20.00 do 22.00, a može se poslušati i putem računala ili mobilnih telefona s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...