Tech

Komentari 64

Mate Rimac kreće u izgradnju terminala budućnosti na Savi: Zagrebom će voziti robotaxiji!

Mate Rimac kreće u izgradnju terminala budućnosti na Savi: Zagrebom će voziti robotaxiji!

Osnivač tvrtke Rimac automobili kreće u prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna teškog projekta za razvoj i uspostavu mreže električnih autonomnih taksija u Zagrebu, piše u nedjelju Jutarnji list

Zagreb će 2024. postati prvi grad na svijetu u kojem će biti dostupna usluga robotaxi - korištenje samovozećih, električnih taksija putem aplikacije. Zvuči ludo? Ako ćemo vjerovati poduzetniku Mati Rimcu, to će uskoro postati stvarnost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako Nedjeljni Jutarnji ekskluzivno doznaje, osnivač tvrtke Rimac Automobili kreće u izgradnju parka, trga, spremišta i punionica električnih, samovozećih taksija, robotaxija, kako ih zovu, na Savi, na livadi prekoputa zagrebačkog Studentskog doma “Stjepan Radić”.

Natječaj je raspisan i rješenja arhitekata pristižu, a cijeli bi objekt trebao biti dovršen do kraja 2022. godine. Usluga robotaxija u Zagrebu bi trebala biti lansirana do 2024. godine. A baš na početku Jarunske ulice Rimac će napraviti bazu za robotaxije, odakle će se raštrkati prema gradu i vraćati na punjenje baterija.

Kompleks službenog naziva Centar mobilnosti - koji uključuje gradski trg, park i objekt s e-punionicama - tek je prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna teškog Rimčeva projekta, najavljenog u ožujku ove godine, za razvoj i uspostavu mreže električnih, autonomnih taksija u Zagrebu.

Kako su rekli iz Rimca, ideja je da Centar mobilnosti na Savi služi za dvije svrhe.

- Ideja je da se na Savi napravi takav centar autonomne mobilnosti koji bi imao, s jedne strane, društvenu ulogu, mjesto gdje će ljudi doći upoznati nove tehnologije i u ugodnom ambijentu razgovarati sa stručnjacima, a s druge, funkcionalnu, za punjenje, održavanje i čišćenje robotaxi vozila na ekološki održiv način - pojasnili su iz Rimca, donosi Jutarnji list.