Tech

Komentari 39

Mercedesov plan za nestašicu čipova: Auti s manje opreme

Mercedesov plan za nestašicu čipova: Auti s manje opreme

Tko preuzme automobil s reduciranom opremom, ne može očekivati njezinu naknadnu nadogradnju jer ona nije uvijek moguća iz tehničkih razloga, kažu iz Mercedesa

Njemački proizvođač luksuznih automobila Mercedes-Benz potvrdio je da zbog krize sa čipovima ne može sva vozila isporučiti s kompletnom tehničkom opremom.

U takvim slučajevima kupci mogu dobiti naručene automobile sa reduciranom opremom po nižoj cijeni, odgovorila je u utorak na upit glasnogovornica prodaje Mercedes-Benza.

Ukoliko se kupac ne složi s izmijenjenom ponudom, može odustati od kupoprodajnog ugovora, dodaje se u priopćenju.

Time je Mercedes-Benz opovrgnuo članak u lokalnom dnevniku Stuttgarter Nachrichten, prema kojem narudžbu nije moguće otkazati.

Tko preuzme automobil s reduciranom opremom, ne može očekivati njezinu naknadnu nadogradnju jer ona nije uvijek moguća iz tehničkih razloga, priopćili su iz odjela prodaje Mercedes-Benza.

Koliko je automobila naručeno i koji će modeli zbog krize sa čipovima silaziti s montažne trake s reduciranom opremom nisu naveli.

Osoba zadužena za odnose s javnošću priopćila je da kupci također mogu pričekati isporuku svojih vozila dok željena oprema ne bude dostupna.

Suvremeni automobili sadrže puno elektronike, pa su proizvođači automobila zbog problema s opskrbom čipovima trenutno prisiljeni proizvoditi nedovršena vozila, parkirati ih i dovršavati kada nabave sve elektroničke dijelove.

I Mercedes-Benz privremeno skladišti vozila zbog nedostatka nekih poluvodičkih komponenti, potvrdio je nedavno glasnogovornik.

Praksa je uvriježena i među proizvođačima kamiona, napominje dpa.

Kupcima se zapravo ne isporučuju nedovršeni kamioni, rekao je novinarima u utorak izvršni direktor Daimler Trucka Martin Daum.

Sektor kamiona ima manje "luksuznih instalacija" nego sektor osobnih vozila, dodao je Daum.