Tech

Komentari 7

Čipova ni za lijek, a tajvanski div odlučio im je podići cijenu

Čipova ni za lijek, a tajvanski div odlučio im je podići cijenu

Najveći proizvođač čipova u svijetu planira podići cijene najsofisticiranijih čipova oko 10 posto dok će oni standardni, koje koriste klijenti poput proizvođača automobila, poskupjeti oko 20 posto,

Tajvanski proizvođač čipova TSMC podići će cijene čipova 10 do 20 posto, izvijestio je u četvrtak američki poslovni list Wall Street Journal (WSJ), pozivajući se na upućene izvore. 

Najveći proizvođač čipova u svijetu planira podići cijene najsofisticiranijih čipova oko 10 posto dok će oni standardni, koje koriste klijenti poput proizvođača automobila, poskupjeti oko 20 posto, piše list.

Više cijene stupit će na snagu u većini slučajeva krajem ove ili iduće godine, izvijestio je WSJ, što bi trebalo značiti veće cijene i za kupce elektroničkih uređaja.

TSMC nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira WSJ-ovo izvješće.

Nestašica poluvodičkih čipova koči industriju širom svijeta pa su proizvođači automobila smanjili proizvodnju, a proizvođači elektroničkih uređaja teško drže korak sa snažnom potražnjom za telefonima, televizorima i igraćim konzolama, koju je potaknula pandemija covida 19.

Tajvanska kompanija objavila je u srpnju da će nestašica čipova za automobile postupno biti ublažena u trećem tromjesečju pa će njezini klijenti lakše disati, dodavši ipak da bi tijesni proizvodni kapaciteti mogli zadavati probleme i u idućoj godini.

Tajvan ulaže maksimaln napore kako bi riješio problem globalne nestašice poluvodiča, izjavila je u utorak ministrica gospodarstva Wang Mei-hua nakon razgovora s novoimenovanim de facto američkim veleposlanikom u Taipeiju.