Tech

Komentari 3

Microsoftu prihod skočio u nebo zbog procvata usluga u oblaku

Microsoftu prihod skočio u nebo zbog procvata usluga u oblaku

U tromjesečnom razdoblju zaključno s prosincem prihodi "Inteligentnog oblaka" porasli 23 posto na 14,6 milijardi dolara, uz 50-postotni rast Azurea, objavio je Microsoft u utorak

Američki softverski div Microsoft izvijestio je o snažnom rastu prihoda u drugom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući uslugama u oblaku koje su doživjele procvat zahvaljujući radu i učenju od kuće u vrijeme pandemije koronavirusa.

Rad od kuće postao je raširena pojava u vrijeme pandemije, što je ubrzalo Microsoftov prijelaz na računalstvo temeljeno na oblaku, podupirući poslovanje njegovog Azurea i konkurentskog Googleovog Cloud Alphabeta i Amazonovog Clouda.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s prosincem prihodi "Inteligentnog oblaka" porasli 23 posto na 14,6 milijardi dolara, uz 50-postotni rast Azurea, objavio je Microsoft u utorak.

"Razlog je tog (skoka) zapravo kontinuirana potražnja klijenata, pri čemu je potrošnja nadmašila očekivanja budući da su se klijenti pojačano fokusirali na digitalnu transformaciju", rekla je za Reuters glavna financijska direktorica Microsofta Amy Hood.

Prihod odjela osobnih računala, koji uključuje operativni sustav Windows i igraće konzole Xbox, porastao je 14 posto, na 15,1 milijardu dolara, potaknut snažnim rastom sadržaja i usluga za konzole Xbox.

Microsoft je u studenome promovirao dvije nove Xbox konzole, ali ih je bilo teško pronaći u trgovinama budući je globalna nestašica poluvodiča ispraznila zalihe trgovaca, napominje Reuters.

Prodaja Xbox konzola gotovo je udvostručena unatoč ispražnjenim zalihama u trgovinama, a Hood očekuje da će se potražnja vjerojatno rasti i u predstojećim mjesecima, a ističe i dobru prodaju starijih modela.

Oporavio se i prihod profesionalne društvene mreže LinkedIn, poskočivši čak 23 posto, zahvaljujući oglašavanju, objašnjava financijska direktorica Microsofta.

"I dalje svjedočimo oporavku tržišta oglašavanja", izjavila je. 

Ukupni prihod softverskog diva poskočio je u tromjesečnom razdoblju zaključno s prosincem 16,7 posto, na 43,08 milijardi dolara.