Obavijesti

Tech

Komentari 0

Mikroplastika je otkrivena u ekosustavu Antarktike

Mikroplastika je otkrivena u ekosustavu Antarktike
1

Znanstvenici su pronašli djeliće polistirena u utrobi skokuna, minijaturnih člankonožaca, navodi se u članku objavljenom u časopisu Biology Letters

VIDEO

Mikroplastika se infiltrira posvuda u Zemljinim oceanima i onečišćuje čak i kopnene ekosustave najudaljenijih područjima, na Antarktici, otkriva studija objavljena u srijedu.

Znanstvenici su pronašli djeliće polistirena u utrobi skokuna, minijaturnih člankonožaca, navodi se u članku objavljenom u časopisu Biology Letters.

Čestice plastike već su otkrivene u živim organizmima u svim oceanima, sve do dna najpoznatije Marijanske brazde.

No onečišćenje "kopnenog ekosustava uglavnom se zanemaruje", pišu autori u studiji. 

Proučavali su stanje na obalama otoka King Georges, a riječ je o dijelu Antarktike koji je među "najonečišćenijima" zato što ondje djeluju brojne znanstvenoistraživačke postaje i opskrbne baze, vojne pa čak i turističke infrastrukture.

Pronašli su među stijenama komadić ekspandiranog polistirena pokrivenog mikroalgama i lišajem, a što je opet glavna hrana organizma "cryptopygus antarcticus" koji može preživjeti u klimatskim uvjetima Antarktike.

'Antarktika je prava izolacija: Živiš u mraku, ograničenog neta i ne vidiš novo lice mjesecima'
'Antarktika je prava izolacija: Živiš u mraku, ograničenog neta i ne vidiš novo lice mjesecima'

Skokuni pronađeni na tom komadiću analizirani su infracrvenom kamerom i "potvrđeni" su tragovi polistirena u utrobi te životinjice koja može skakutati poput buhe.

Činjenica da skokuni, koji su vrlo prisutni u tlu Antarktike - u dijelovima koji nisu prekriveni ledom i čine manje od 1 posto teritorija "unose u svoj probavni sustav mikroproplastiku znači da taj materijal što ga je stvorio Čovjek ulazi duboko u hranidbene lance u tlu", pišu autori.

"Plastika je ušla u hranidbene kopnene lance u najudaljenijim dijelovima planeta: to je novi faktor potencijalnog stresa za polarne ekosustave koji su već suočeni s klimatskim promjenama zbog povećane ljudske aktivnosti", upozoravaju stručnjaci.

Znanstvenici posebno ističu problem ekspandiranog polistirena, jer je njegova struktura porozna pa omogućuje nastanjivanje lišaja i mikroalgi koje privlače druge organizme koji se njima hrane.

Zasad nisu dovoljno istraženi učinci probave mikroplastike u životinja te znanstvenici diljem svijeta nastoje procijeniti utjecaj kemijskih proizvoda povezanih s plastikom ili patogena koji se mogu prilijepiti na plutajući otpad.

Autori studije pozivaju na nastavak istraživanja o posljedicama probavljanja plastike u skokuna i njegovih predatora.

Antarktika,  kontinent oko Južnoga Zemljina pola, obuhvaća 13.176.727 km².

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama