Obavijesti

Tech

Komentari 2

Najuspješnije hrvatske gaming tvrtke: Rekordna dobit u 2022., najuspješniji je bio Pine Studio

Najuspješnije hrvatske gaming tvrtke: Rekordna dobit u 2022., najuspješniji je bio Pine Studio
7

Prvak u dobiti hrvatskog gaminga bez sumnje je samoborski Pine Studio. Radi se o maloj kompaniji sa samo 14 ljudi, koja je lani ostvarila čak 5,86 milijuna eura dobiti.

VIDEO

Hrvatska gaming industrija zaradila je prošle godine 61,42 milijuna eura, što je 1 posto manje nego lani, ali još nije na razini pandemijske 2020. godine, no dobit je bila rekordna i iznosila je 13,27 milijuna eura, što je 10 posto više nego prošle godine. 

Prvak u dobiti bez sumnje je samoborski Pine Studio. Radi se o maloj kompaniji sa samo 14 ljudi, koja je lani ostvarila čak 5,86 milijuna eura dobiti.

Istraživanje Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara u suradnji s A1 Hrvatska pokazalo je kako je, unatoč svim negativnim ekonomskim pokazateljima, zaposlenost u hrvatskoj gaming industriji porasla za 17 posto u odnosu na 2021. godinu. 

U velikom istraživanju bilo je uključeno oko 80 kompanija, a podaci pokazuju kako je Nanobit i dalje najveća kompanija koja čini gotovo 55 posto prihoda čitave industrije te imaju gotovo 24 posto svih zaposlenih. Najvećih deset kompanija čini 88 posto svih prihoda hrvatskog gaminga. 

Jedna od najpopularnijih igara seli u zaborav, evo i nasljednika
Jedna od najpopularnijih igara seli u zaborav, evo i nasljednika

Osim po dobiti, zanimljivo je i kako je Pine na vodećem mjestu i među tvrtkama koje su u hrvatskom vlasništvu jer su najveće hrvatske tvrtke u proteklih nekoliko godina akvizirali svjetski divovi Stillfront, Devolver Digital i Jagex.

30 posto žena u hrvatskom gamingu

Istraživanje je pokazalo kako u hrvatskoj gamiing industriji radi 30% žena, što je više od europskog prosjeka koji je u 2021. iznosio 24%.

Kako bi pružili precizniji uvid u stanje nacionalne industrije, drugo po redu istraživanje ovoga je puta uključilo više od 50 obrta i poduzeća iz inkubatora PISMO powered by A1 iz Novske.

Podaci pokazuju kako je, uključujući i taj inkubator, u hrvatskom gamingu 533 ljudi u prošloj godini, a to su tvrtke kojima su igre pretežita djelatnost.

Industrija vrijedna milijarde, a čak 37 posto svjetske populacije bavi se njome
Industrija vrijedna milijarde, a čak 37 posto svjetske populacije bavi se njome

- Hrvatska gejming industrija nastavila je rasti i u 2022. zahvaljujući kreativnosti i inovativnosti talentiranih profesionalaca te sve većem broju domaćih razvojnih timova koji osvajaju pozornost publike diljem svijeta. Veseli nas činjenica da je Hrvatski audiovizualni centar od 2021. pokrenuo javno financiranje videoigara, posebno kada znamo da se time može pohvaliti još samo devet članica Europske unije. Naime, smatramo kako proizvodnja videoigara treba dobiti vlastiti podrazred u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, čime će se olakšati buduće analize i unaprijediti donošenje relevantnih politika za daljnji poticaj industrije - rekao je Vladimir Bogdanić, član Odbora Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara.

Ističe se kako su proizvođači igara svjesni odgovornosti koju imaju prema zaljubljenicima u videoigre pa tako njih 60% do 2026. namjerava uvesti kodeks ponašanja ili smjernice za igru, a čak 71% gaming studija s multiplayer igrama do tada planira imati i mehanizme kojima igrači mogu prijaviti neprihvatljivo ponašanje.

 -A1 Hrvatska već sedam godina ulaže u domaći gejming ekosustav, stoga nas posebno vesele podaci istraživanja o rastu industrije, a još smo ponosniji što je u industriji prepoznata važnost sigurnog virtualnog okruženja. Ona je dio brojnih A1 projekata, primjerice kampanje #BoljiOnline kojom u suradnji s Centrom za sigurniji internet, nastojimo internet učiniti sigurnijim i pozitivnijim mjestom za sve. Naravno, sigurnost ide ruku pod ruku sa zabavom i neprekinutim brzim akcijama tijekom gejmanja za što su zaslužne naše najkvalitetnije internetske usluge. Godinama kontinuirano ulažemo u promociju i širenje potencijala gejming industrije pa smo tako od ove godine krenuli i s A1 Student eChallenge esport ligom. Naš entuzijazam ponajprije dolazi od publike koju smo okupili, jer su prepoznali kvalitetu i trud koje s našim partnerima unosimo u promicanje sigurnog online okruženja i esporta. Ta nas činjenica potiče da svaku novu ligu činimo još zanimljivijom i sigurna sam kako će upravo započeta 12. sezona A1 Adria League biti najatraktivnije takvo natjecanje do sada - naglasila je Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja u A1 Hrvatska.

Krenule kvalifikacije za finale Adria lige

Ovaj su tjedan započele kvalifikacije za finale 12. izdanja A1 Adria League na kojem se najbolji regionalni igrači u esportu natječu u tri glavne igre - FIFA23, CS:GO i FIFA Mobile te prvom od četiri rotirajuće League of Legends, za ukupni nagradni fond od 15.600 eura.

Preostale igre iznenađenje su kojim će organizatori dodatno začiniti ionako već zanimljivo gejming natjecanje.

Iza kulisa: Što sve ide u organizaciju profesionalnog esport natjecanja?
Iza kulisa: Što sve ide u organizaciju profesionalnog esport natjecanja?

Vraća se InfoGamer na Velesajmu

Zagreb: Predstavljanje rezultata poslovanja gaming industrije

U svom starom formatu ove godine vraća se i Reboot Infogamer na Zagrebački velesajam. 

Damir Đurović, suosnivač i direktor tvrtke Reboot te organizator Reboot InfoGamera, rekao je kako će InfoGamer ove godine biti u tri paviljona i na 10.000 kvadrata.

- Ponovno je došlo vrijeme za organiziranje najšarenijeg, najglasnijeg i sadržajem najbogatijeg festivala videoigara. Na jednom mjestu naći će se sve što jedan gejmer može poželjeti, a mi ćemo se, u suradnji s našim glavnim partnerom A1 Hrvatska, pobrinuti da im pružimo i puno više od toga - poručio je Đurović.

Kaže da bi ovo trebao biti jedan od najvećih gaming sajmova ove godine. Očekuje se oko 50 izlagača iz 20-ak zemalja, a ove godine bi po prvi put trebale biti i neke od najvećih svjetskih kompanija, među kojima je AMD. 

Gamere i zaljubljenike uz gaming tako bi trebale dočekati najveće igre, cosplay natjecanja i  turniri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin