Obavijesti

Tech

Komentari 12

Napravili 3D printer koji printa u boji i koristi više materijala

Napravili 3D printer koji printa u boji i koristi više materijala
4

Stratasysov 3D printer koristi više materijala, ali i boje kakve imamo i na klasičnim printerima. To mu omogućuje bržu izradu predmeta i to u stotinama raznih boja

VIDEO

Tvrtka Stratasys koja je vlasnik i MakerBot printera lansirala je prvi 3D printer koji printa u boji i koristi više različitih materijala. Kako prenosi BBC, koristi tehnologiju koja kombinira kapi tri različita materijala, čime se smanjuje vrijeme za printanje raznih dijelova i bojenje. 

Iz kompanije navode da će Objet500 Connex3 printer donijeti veliku uštedu vremena dizajnerima i proizvođačima, a njegova cijena bit će oko 330.000 dolara (1,84 milijuna kuna). 

U printer su ugradili klasično miješanje boja s običnih printera i koriste žutu, cijan i magenta što im omogućuje printanje predmeta u stotinama raznih boja. Osnovni materijali su guma i plastika, no oni se mogu kombinirati i tretirati kako bi se napravili predmeti različite fleksibilnosti i čvrstoće, ali prozirnosti. 

- Ovo će industrijskim dizajnerima pomoći kako bi svoje prototipove predstavili tržištu u duplo kraćem vremenu - rekao je direktor marketinga Bruce Bradshaw iz Stratasysa. 

Kompanija 3D Systems također je nedavno predstavila svoj printer ProJet 5500X koji koristi više materijala, ali i samo crnu, bijelu te određene nijanse sive. To ograničenje nije problem za one koji trebaju izraditi samo modele na kojima će analizirati dizajn. 

- Ovo je ogromna promjena. Mogućnost da napravite proizvod od različitih materijala, boja i čvrstoća je bila sveti gral 3D printanja dosad - rekao je Duncan Wood iz časopisa TCT koji se bavi 3D ispisom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

FOTO 24sata u Dubaiju: Huawei predstavio novi inovativni sat Watch Fit 3, ovo su prvi dojmovi
STIŽU I NOVE SLUŠALICE

FOTO 24sata u Dubaiju: Huawei predstavio novi inovativni sat Watch Fit 3, ovo su prvi dojmovi

Huawei je u Dubaiju predstavio Watch Fit 3 koji dolazi s baterijom koja traje 10 dana. Kockasti sat dolazi s odličnim ekranom te je iznimno lagan. Uz njega stižu nove slušalice, ali i moćni laptop lakši od kilograma

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić