Obavijesti

Tech

Komentari 8

Nastava u Otočcu ide po starom, nemaju niti jedan slučaj korone

Nastava u Otočcu ide po starom, nemaju niti jedan slučaj korone
3

Ravnateljica škole smatra kako bi promjena na online nastavu 5 dana prije kraja polugodišta, učenicima trenutno donijela više štete nego koristi. Nemaju svi učenici iste tehničke uvjete, posebno oni u ruralnim mjestima

VIDEO

Iako se moglo birati između tri modela nastave, gotovo sve srednje škole diljem Hrvatske u ponedjeljak su se, zbog loše epidemiološke situacije u zemlji, odlučile su za C model, odnosno model online nastave. No ipak, u pet škola nastava se još održava uživo. Uz Srednju školu Otočac koju smo posjetili, nastava se odvija i u Centru za odgoj i obrazovanje u Ivancu i Lugu te u dvije privatne srednje škole u Zagrebu.

Srednju školu u Otočcu tako pohađa 292 učenika, zajedno s još 49 profesora te 19 nenastavnog osoblja. Ukupno 360 ljudi i niti jedan slučaj korona virusa. Tamo se nastava još uvijek, za razliku od ostalih srednjih škola koje su se od ponedjeljka prebacile na online model, održava unutar učionica. Ravnateljica Adela Rukavina priznala nam je kako je ostala zatečena informacijom da je njena škola gotovo jedina u Hrvatskoj koja se odlučila za nastavu uživo, no objasnila nam je, da po svim bitnim segmentima, promjena modela nastave donijela bi više štete nego koristi. 

- Iz županije Ličko-senjske koja je i osnivač škole, dobili smo zamolbu da im uputimo zahtjev hoćemo li ostati na modelu A, odnosno nastavi uživo, ili ćemo od ponedjeljka prijeći na model C, odnosno na nastavu online. Gotovo većina profesora podržala je nastavu uživo, a s obzirom na odličnu epidemiološku situaciju u školi i gradu, odlučili smo se da ćemo i dalje održavati normalnu nastavu u školi - rekla nam je ravnateljica škole Adela Rukavina te dodala da je županija neupitno prihvatila njenu odluku, a zeleno svijetlo dobili su i od gradonačelnika Otočca, ujedno i načelnika Lokalnog stožera Civilne zaštite Stjepana Kostelca

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Općenito je epidemiološka situaciju u Otočcu dosta povoljna, imamo svega nekoliko novozaraženih dnevno. U školi nema zaraženih nastavnika i učenika, prema tome, ne vidim razlog zašto nastava ne bi išla uživo još ovih nekoliko dana do početka praznika - rekao nam je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac i dodao da je usprkos trenutnoj odluci, škola spremna i sutra prijeći na online nastavu ukoliko za to bude potrebe.

Uz sve to, ravnateljica je posebno ovu odluku temeljila i na potrebama učenika, kojima je završni tjedan prije polugodišta ključan za ispravak ocjena, a tu su i kontrolni ispiti koje još većina učenika treba riješiti. Problem je i što neki učenici, posebno u ruralnim mjestima nemaju adekvatne uvjete za praćenje online nastave. 

Sve škole od danas idu online, a zagrebačke od 16. prosinca
Sve škole od danas idu online, a zagrebačke od 16. prosinca

- Ostalo je još svega nekoliko dana do kraja polugodišta, to je jako kratko vrijeme da možemo i tehnički organizirati online nastavu, posebno jer neki učenici u ruralnim područjima nemaju adekvatnu opremu, a dosta njih ima problema s internetom. Isto tako, posljednji tjedan je ključan za učenike koji moraju ispravljati ocjene i pisati završne kontrolne ispite. Da smo se odlučili za online nastavu, sve bi to palo u vodu. To su  - objašnjava nam ravnateljica Rukavina.

S njom se slaže i profesorica ekonomske grupe predmeta, razrednica 4. razreda te majka srednjoškolca Vlatka Gašparović

- Za djecu je definitivno bolja nastava uživo, jer ovako sjedimo pred računalom, proučavamo nešto i očekujemo da će se dogoditi čudo. Prošle akademske godine online nastava bila je dosta zahtjevna i neprikladna, ipak su to srednjoškolci, a ne studenti i to je velika razlika jer djeca bolje uče na temelju nastave, vježbe, prakse i žive riječi i to daleko više vrijedi nego bila koja nastavna cjelina kroz udžbenike. Nadam se da će epidemiološka situacija nakon praznika biti kao i sad, ali i da će se sve škole vratiti u normalu jer je učenicima mjesto u školi - priča nam Vlatka. 

No, kako to da u školi nema niti jednog slučaja zaraze korona virusom? 

- Nije da uopće nema takvih slučajeva. Imali smo nekoliko zaraženih učenika i profesora, bilo je i situacija kada su dva razreda, ne u isto vrijeme, morala u izolaciju, no sada se sve vratilo u normalu. Od 292 učenika, trenutno je samo dvoje njih u samoizolaciji - priča nam Rukavina pa dodaje.

- Naša škola je vrlo mala, u razrednom odjelu ima prosječno oko 15-ak učenika i gotovo svaki učenik može sam sjediti u klupi. Pridržavamo se svih mjera kojih su se pridržavale i ostale srednje škole prije online nastave - nosimo maske, održavamo razmak, redovito dezinficiramo sve površine i učionice. Ne radimo ništa posebno u odnosu na ostale škole, ali činjenica da Otočac nema puno stanovnika pa tako ni puno učenika, svakako nam ide u prilog jer se u školi bez problema može održavati potreban razmak - kaže. 

Ministarstvo: 'Škola u Otočcu postupila je dobro!' 

Osim Srednje škole u Otočcu, na online nastavu nisu prešla ni dva Centra za odgoj i obrazovanje u Ivancu, te Lugu, i dvije privatne srednje škole u Zagrebu, javili su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Nikad nije ni bilo odluke da u online nastavu prelaze sve srednje škole, premijer je jasno rekao da u online prelazi većina škola. Mislimo da je ovo bilo prerano i za srednje škole. No kontaktirali smo sve županije i većina ih se izjasnila za prelazak u online - kazao nam je ministrov savjetnik Božo Pavičin. Srednja škola u Otočcu je postupila sasvim dobro, dodao je, zašto bi zatvarali ako nemaju zaraženih.

Ministarstvo se i dalje drži postojećih uputa i modela za organizaciju nastave, a osim nekoliko županija, među kojima je i Zagrebačka u ponedjeljak donijela tu odluku, osnovne škole većinom su u redovnoj nastavi do praznika.

U online nastavi ima problema, priznaju, no najvažnije je, da nastavnici drže nastava prema rasporedu, a ne slati zadaće navečer ističe Pavičin. Nastavnicima je ostavljena sloboda da organiziraju nastavu s tehnologijom i aplikacijama koje im najviše odgovaraju.

S druge strane, iz sindikata Preporod, čije je predstavnike ministar Fuchs jučer primio, kažu kako nema pomaka u organizaciji online nastave od proljeća.

Fuchs o nastavi online: Nadam se da će se učenici brzo vratiti u škole, tako se ipak najbolje uči
Fuchs o nastavi online: Nadam se da će se učenici brzo vratiti u škole, tako se ipak najbolje uči

- Bilo bi sjajno kad bi ova situacija trajala samo tjedan dana, ali mogla bi potrajati i cijelo polugodište. A nisu izmijenjene važne zakonske odluke za kvalitetnu online nastavu. Primjerice, što će biti s odlukom da učenik sa četiri negativne ocjene može na popravni? To je odlučeno lani na kraju godine i nije izmijenjeno - kaže Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod. Kaže i da ne znaju kako postupiti kad učenik ne želi ili ne može sudjelovati u online nastavi. Podaci govore da je takve djece bilo i do 15 posto, no nitko nema jasne podatke.

- I danas jednako improviziramo kao i proljetos. A što je s djecom s poteškoćama, učeničkim natjecanjima? Što s nastavnicima koje ravnatelji tjeraju da dolaze u školu držati online nastavu ili na sjednice, koja je poanta online nastave kad su oni i dalje izloženi ? Neoprostivo je da opet uđemo u istu priču - ističe Stipić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto