Obavijesti

Tech

Komentari 112

'Upozoravali smo na moguće ekstreme i sada se događaju...'

'Upozoravali smo na moguće ekstreme i sada se događaju...'
5

S globalnim zatopljenjem atmosfera je postala toplija, čime je i energija čitavog sustava veća, a samim time je veća vjerojatnost ovakvih ekstremnih pojava, kaže ravnateljica DHMZ-a

VIDEO

Jako nevrijeme praćeno obilnom tučom zabijelilo je u srijedu oko 14 sati dijelove istočne Istre. Najviše je pogodilo Plomin i bližu okolicu gdje su na ceste morale izaći ralice kako bi turistima pročistile put do plaža. Temperatura zraka naglo je pala na samo 11°C, a štete u poljoprivredi su ogromne. Nekoliko sati kasnije, snažno grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom i jakim vjetrom zahvatilo je istočni dio Virovitičko-podravske županije. Također, nekoliko dana ranije, jako nevrijeme pogodilo je dijelove Krapinsko-zagorske županije, a tuča veličine oraha pogodila je područje Bedekovčine, Zlatar Bistrice i Marije Bistrice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:17

Zašto vrijeme 'divlja'? 'Događa se ono na što smo upozoravali'

Zašto vrijeme sve češće 'divlja' objasnila je za HRT ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Nataša Strelec Mahović. 

- Događa se upravo ono na što smo mi meteorolozi upozoravali u posljednjih nekoliko godina, a to je da će zbog klimatskih promjena ekstremne vremenske prilike postajati sve češće i sve ekstremnije - rekla je ravnateljica DHMZ-a. 

- I to je upravo ono što nam se sada događa. Ovakva situacija kakva je bila u Istri nije izoliran slučaj, dan ranije u Italiji je zabilježena slična tuča, a u proteklih nekoliko dana bilo je ovako velikih količina tuče u drugim dijelovima Europe. Tako da nije samo kod nas, ali, nažalost, kod nas je pričinilo velike štete - kazala je Strelec Mahović.

Na pitanje znači li to da bi se trebali naviknuti na ovakvo vrijeme, ravnateljica DHMZ-a kaže: 'Pa, gotovo da možemo tako reći'.

- S globalnim zatopljenjem atmosfera je postala toplija, čime je i energija čitavog sustava veća, a samim time je veća vjerojatnost ovakvih ekstremnih pojava - napominje Nataša Strelec Mahović.

Stiže novi toplinski val: 'Bit će vruće i vrlo vruće'

Nakon ovakvih ekstremnih tuča i nevremena, u Hrvatsku stiže novi toplinski val. Spominju se temperature i veće od 40 stupnjeva.

- Teško je toliko dana unaprijed reći kolike će biti temperature, ali sasvim sigurno očekujemo vrijednosti opet iznad 35 stupnjeva u mnogim predjelima Hrvatske. Bit će vruće i vrlo vruće, od vikenda pa nadalje - navodi ravnateljica DHMZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić