Obavijesti

Tech

Komentari 0

'Nema tvrtke koja ima luksuz reći da je digitalizacija nešto što ih čeka za godinu ili dvije'

'Nema tvrtke koja ima luksuz reći da je digitalizacija nešto što ih čeka za godinu ili dvije'
2

Algebra je najavila novi mini MBA Digital program kojem je fokus digitalna transforamacija, a naročito je usmjeren onima iz tradicionalnijih grana, rukovoditelje ili poduzetnike pred kojima je imperativ promjena

VIDEO

U Hrvatskoj ima nešto više od 1100 tvrtki raznih veličina koje su temeljem analitičkih i financijskih podataka kandidati za vrlo uspješnu digitalnu transformaciju poslovanja, ocijenili su stručnjaci u predavačkom timu mini MBA Digital programa Algebre. Upravo njima je namijenjen program kojem je fokus digitalna transformacija.

Radi se o obrazovnom konceptu prilagođenom vremenu brzih promjena, a koji je namijenjen naročito za poduzetnike iz tradicionalnijih gospodarskih grana, rukovoditelje u tvrtkama, poduzetnike i vlasnike rastućih tvrtki, pred kojima je imperativ neizbježnih promjena i konstantni pritisak konkurencije.

Kako su istaknuli iz Algebre, znanja koja će se nuditi u programu već su danas neophodna za sve razine menadžmenta, u svim područjima poslovnog djelovanja, naročito u tvrtkama koje su na vrijeme shvatile neophodnost promjena s kojima će nastaviti rast ili preokrenuti trendove. Istaknuli su također i da nema tvrtke koja ima luksuz reći da je digitalizacija nešto što će biti tek za godinu ili dvije, a oni koji su možda uspješni i misle da se ovo njih ne tiče su i najugroženiji, kažu.

Ulaganje u digitalizaciju i znanje je budućnost Europe
Ulaganje u digitalizaciju i znanje je budućnost Europe

Kako je na današnjem medijskom briefingu naglasio Ivan Maglić, zastupnik analitičke tvrtke Gartner za Adriatic regiju, još uvijek postoji veliko nerazumijevanje procesa digitalne transformacije među menadžerima velikih, srednjih i malih tvrtki. Prisutna je i velika doza skepse treba li ići u tom smjeru jer neki smatraju kako neki biznisi ne mogu biti digitalno transformirani. Spora tranzicija i prihvaćanje tehnologija, strah od nepoznatog i nespremnost na promjenu poslovnog modela, te slabo povezivanje s drugim industrijskim vertikalama glavni su faktori koji usporavaju procese digitalne transformacije i time ugrožavaju konkurentnost hrvatskih tvrtki na širim tržištima, naglasio je Maglić.

On je poručio da žele ljude u ovom programu naučiti da razmišljaju kreativno i proaktivno te im dati alate da sami odluče. Dodaje da ne znaju što je problem u njihovim kompanijama, već da oni počnu razmišljati o tome i prepoznati što bi moglo biti rješenje.

Na današnjem predstavljanju programa razbijao se i mit o digitalnoj transformaciji kao sveobuhvatnom programu transformacije cijelog poslovanja, koji ima veliku šansu neuspjeha – programa ovog mini MBA programa, naime ide u dva smjera – kako se strateški odrediti prema digitalno transformiranoj budućnosti organizacije, ali i kako kroz inkrementalne korake postizati brze rezultate u odabranim indikatorima: porast prihoda, bolje korisničko iskustvo, optimizacija procesa, smanjenje troškova, učinkovitija raspodjela rada zaposlenika ili povećanje profitne margine.

e-Leadership MBA scholarship 2019

- Mini MBA program fokusiran na digitalno pokrenuli smo upravo svjesni činjenice da hrvatske tvrtke mahom nisu sustavno i ozbiljno zakoračile na put digitalne transformacije i da je potencijal velik, ali zasad još uvijek neostvaren. Velike i nagle promjene u digitalizaciji, uslijed svjetske pandemije bespovratno su okrenule trendove u korist digitalne transformacije, a zajedničko EU tržište sigurno će stvoriti jake konkurente hrvatskim tvrtkama koje neće razmatrati prilagodbu digitalnom dobu. Nije nevažno i da će za ove procese već krajem ove godine biti dostupna financijska sredstva za privatne kompanije, kroz programe Europske unije. Kako smo i vidjeli na predstavljanju programa, već danas postoje odlični primjeri hrvatskih tvrtki koje su prošle kroz proces digitalne transformacije, ali i konkretni projekti transformacije na kojima su radili naši predavači te očekujem da će to biti okidač za sudjelovanje na edukaciji i početak promjena - naglasio je Arsen Šolić, rukovoditelj MBA programa u Algebri.

Mini MBA Digital je program na kojemu polaznici prolaze kroz deset temeljnih modula i uče kako uskladiti poslovne ciljeve i poslovne vizije s promjenama koje donosi digitalna transformacija, kako prepoznati primjenjivost pojedinih digitalnih tehnologija u procesu transformacije njihove tvrtke i kako pripremiti plan digitalne transformacije organizacije. Razvijanje i usmjeravanje zaposlenika u uvjetima digitalne transformacije, jačanje inovativnih i kreativnih procesa kroz uvođenje novih tehnologija i praćenje potencijala digitalnih tehnologija u poslovanju tvrtke neke su od vještina koje rukovoditelji danas nužno moraju posjedovati, a program Mini MBA Digital ih nudi polaznicima.

Digitalna transformacija u vrijeme korona krize
Digitalna transformacija u vrijeme korona krize

Trajanje cjelokupnog programa Mini MBA Digital je pet mjeseci – pohađaju se dva modula mjesečno, svaki po 10 nastavnih sati, u vidu interaktivne nastave radioničkog tipa, u malim i dinamičnim grupama. Po potrebi, i ovisno o epidemiološkoj situaciji u određenom trenutku, predavanja se mogu održavati i online, putem virtualnih učionica.

Strahoninec - prva općina u Hrvatskoj digitalizira natječaje
Strahoninec - prva općina u Hrvatskoj digitalizira natječaje

Deset tema – modula s kojima će se upoznati polaznici Mini MBA Digital programa su:

Četvrta industrijska revolucija i industrija 4.0 (nositelji modula Ivan Maglić i Goran Radman),
Platforme i poslovni modeli temeljeni na internetu stvari (Marina Pavlić, OiV),
Napredne i prediktivne analize poslovnih podataka (Leo Mršić, Algebra),
Blockchain tehnologije u primjeni (Vedran Brničević, Suprabit),
Automatizacija i robotika u poslovnim operacijama (Kruno Lenac, Gideon Brothers),
Primjene virtualne i proširene stvarnosti (Darian Škarica, Delta Reality),
Poslovanje u oblaku (Ratko Mutavdžić, Microsoft),
Umjetna inteligencija i strojno učenje u poslovanju (Davor Runje, airt),
Kibernetička sigurnost i privatnost u poslovanju (Milan Parat, PBZ)
Digitalna transformacija poslovanja (Senad Kulenović, Digitalni nomad).

Algebrin Mini MBA Digital programa započinje 11. studenoga ove godine, a više informacija o mini MBA potražite na: https://www.algebra.hr/mba/about/mini-mba-digital/. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle