Tech

Komentari 2

Njih ne muči kriza: Zagrebački Q u 2021. raste za 50 posto, a novi projekti donijet će još veći skok

Njih ne muči kriza: Zagrebački Q u 2021. raste za 50 posto, a novi projekti donijet će još veći skok

IT tvrtka Q uz ranije najavljeno zapošljavanje 100 stručnjaka prikupila je 40 novih klijenata, ali i pokrenula novi projekt od kojeg očekuju da će im donijeti još veći skok prihoda

Nakon što su im lani prihodi porasli za skoro 50 posto u odnosu na 2019. i dospjeli među 20 najboljih softverskih agencija na svijetu, zagrebačkoj IT tvrtki Q prihodi i u prvom kvartalu ove godine rastu za 50 posto u odnosu na prošlu godinu, a sada, doznajemo, pokreću i nove odjele i aktivnosti.

U Q-u su povećali timove koji su posvećeni jednom klijentu i razvoju novih i optimizaciji trenutnih funkcionalnosti platformi na kojima rade, a u kompaniji objašnjavaju da je takav model rada stabilniji i zanimljiviji za zaposlenike jer se izbjegava prečesta prilagodba na nove projekte, ali i gradi dugotrajna suradnja i povjerenje klijenta.

Domaće tehnološke kompanije u pandemijskom razdoblju ostvarile su odlične rezultate, sjetimo se samo Infobipa, Nanobita, Microblinka...a među njima je i Q koji je već ranije najavio da planira povećati tim za 100 novih stručnjaka kroz sljedeću godinu. To im je i nužnost jer su akvizirali čak 40 novih klijenata u prošloj godini, a kako nam kažu u kompaniji, radi se o dugoročnim suradnjama koje se tek sad počinju materijalizirati. Zbog toga očekuju još snažniji rast prihoda u sljedećem razdoblju.

- Ove godine, barem za sada, rastemo istom brzinom od 50  posto, a i donosimo neke super atraktivne projekte u Hrvatsku - istaknuo je CEO Q-a Filip Ljubić. 

Novom uslugom do boljeg korisničkog iskustva

Uz rast broja klijenata, Q širi i popis usluga koje nude, a jedna od ključnih je Product Strategy, što uključuje istraživanje tržišta, razradu strategije i plana razvoja te lansiranja digitalnog produkta na tržište, ali i razradu ideja vezanih za dizajn te postavljane metrika i poslovnih ciljeva. Cijeli proces iznimno je interaktivan, kreativan, ali i vrlo fokusiran i strukturiran.

Upravo taj tim trenutno najbrže raste u kompaniji i dosad su završili pet projekata izrade strategije digitalnog produkta, a neki od započetih projekata već su i lansirani na globalna tržišta. Kako kažu u kompaniji, upravo ta usluga je ono što ih razlikuje od drugih na tržištu jer omogućava cjelokupni pristup u razvoju novog digitalnog produkta te klijentima pruža ekspertizu ne samo u razvoju, već i dizajnu i samoj strategiji, što omogućuje da finalan proizvod bude uspješan.

Osam novih klijenata iz Njemačke, Velike Britanije, Švicarske i SAD-a

U Q-u su ove godine već zabilježili osam novih klijenata iz Njemačke, Velike Britanije, Švicarske i  SAD-a i to iz medicinske industrije, opskrbe hranom, zabave, a tu je i ambiciozni projekt koji na inovativne načine na neki način revolucionira američko tržište nekretnina. Kompanija se širi u područjima medicine i farmacije koja nisu u velikoj mjeri pogođena COVID krizom, no u 2021. očekuju i oporavak pojedinih ranije pogođenih industrijskih segmenata. 

Među 40-ak klijenata koje ima Q trenutno su Smart, NOvartis, Medi, ManPower, ali i cijeli niz tvrtki koje zbog tajnosti u govora ne mogu otkrivati.