Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
15 komentara

'Obavezni predmeti polagat će se možda od 8. do 29. lipnja'

Ministrica kaže da je to najizgledniji scenarij. Divjak je istaknula da se maturantima mora osigurati završnost, bez obzira na to kakva bila situacija s epidemijom

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
15 komentara

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak kako je najizglednije da će se obavezni predmeti državne mature polagati od 8. do 29. lipnja, te najavila izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje će gimnazijalcima omogućiti završnost.

Najizgledniji je scenarij da se obavezni predmeti državne mature polažu u vremenu od 8. do 29. lipnja i o tome razgovaramo s epidemiolozima, kako bismo zadovoljili uvjete da se obavezni dio državne mature provede, poručila je ministrica Divjak maturantima u videu objavljenom na njezinoj stranici na Facebooku.

Slavonski Brod: U srednjim skolama u tijeku je polaganje ispita drzavne mature ŽELE ODGOVORE Maturanti ministrici: A gdje ćemo pisati maturu, u Saboru?

Taj dio je važan jer predstavlja završnost za gimnazijalce, koji bez polaganja obaveznih ispita na državnoj maturi ne mogu završiti srednju školu, kazala je Divjak.

Drugi dio državne mature, izborni predmeti, važni su zbog upisa na visoka učilišta, no tu se traži balans kako bi se vidjelo što je nužno da se upisi provedu, a da se pritom maturante previše optereti te da se ne prekrše epidemiološki uvjeti, rekla je ministrica i dodala da se o tome pokušava razgovarati s rektorima i dekanima.

Napomenula je da je s nekim rektorima i dekanima obavila neformalne konzultacije, s nekima ih čeka te je apelirala na Rektorski zbor da se ove konzultacije obave na vrijeme.

Zagreb: Ministrica Blaženka Divjak na videokonferenciji s ministrima EU JOŠ NEMA ODLUKE Ministrica Divjak: Prvi scenarij za državnu maturu je lipanj

Divjak je istaknula da se maturantima mora osigurati završnost, bez obzira na to kakva bila situacija s epidemijom. Da bi se u tome uspjelo, najavila je da će sljedeći tjedan na sjednici Vlade biti izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje će omogućiti "sigurnosnu mrežu" kako bi se osigurala završnost za gimnazijalce, a s tim u vezi i mogućnost upisa na visoka učilišta te uspješnost na tržištu rada.

 

Tema: Bolje obrazovanje 2020.

Možda vas zanima i ovo:
Message