Tech

Komentari 2

Ostalo ih 200: U tajnoj akciji spasili su pretpovijesna stabla

Ostalo ih 200: U tajnoj akciji spasili su pretpovijesna stabla

Kada se buktinja počela približavati posljednjim striborima, vatrogasci su izbacili protupožarni retardant i njime stvorili zaštitni prsten oko stabala, a potom se i spustili na planinu i uspostavili sustav navodnjavanja

Tajnom operacijom specijalnih vatrogasnih postrojbi u posljednji je čas pred naletom požara spašen posljednji lug volemije (australskog stribora), prethistorijske vrste drveća koje još nazivaju i živim fosilima.  

Pogledajte video

Manje od 200 stabala australskog stribora još živi u svijetu, skrivenih duboko u planinama sjeverno od Sydneyja, čija je okolina pogođena razronim požarima koji Australijom pustoše već mjesecima. 

Kada se buktinja počela približavati posljednjim striborima, vatrogasci su zračnim tankerima izbacili protupožarni retardant i njime stvorili zaštitni prsten oko stabala, a potom se i spustili na planinu i uspostavili sustav navodnjavanja kako bi staništu osigurali vlagu, kazali su dužnosnici. 

Matt Kean, ministar zaštite okoliša Novog Južnog Walesa, operaciju je nazvao "neviđenom operacijom zaštite okoliša". 

Za stribore se, među kojima su neki stariji od 200 milijuna godina, stariji od dinosaura, mislilo da su izumrli, sve do slučajnog otkrića ovog luga u sklopu nacionalnog parka Blue Mountain 1994. godina. 

Kako bi se stabla zaštitila od turista, njihova lokacija je tajna. 

"Ilegalni posjetitelji bili bi velika prijetnja opstanku volemija u divljini jer bi mogli poremetiti regeneraciju i donijeti neke bolesti koje bi za njih bile pogubne", rekao je Kean. 

Sjemenke stribora su distribuirane botaničkim vrtovima diljem svijeta kako bi se očuvala vrsta, jedna mladica je prije nekoliko godina stigla i u zagrebački Botanički vrt, ali lug u Australiji jedini je gdje stabla žive u divljini.