Obavijesti

Tech

Komentari 19

Ovi gadgeti brinu o zdravlju, a mogli bi vam spasiti i život

Ovi gadgeti brinu o zdravlju, a mogli bi vam spasiti i život
5

Zahvaljujući eksploziji raznih nosivih uređaja, ove godine tlakomjeri postaju sve manji, pa pomalo podsjećaju na opremu kakvu smo nekad gledali u SF serijama

VIDEO

Mnogi od nas zadivljeno su maštali o tome kako će biti sjajno imati medicinske senzore kakve su imali doktori iz Zvjezdanih staza, koji su jednim potezom mogli vidjeti sve što muči pacijenta. No o takvim stvarima sve manje moramo maštati jer i one postaju dio naše svakodnevice. 

Cirkulacijske bolesti glavni su uzročnik smrti kod Hrvata, ali zahvaljujući sve većem broju jednostavnih gadgeta postaje nam puno lakše pratiti svoje zdravlje i izbjeći situacije u kojima može biti prekasno za reagirati. Tome je u velikoj mjeri pomogla i raširenost mobitela te sve popularnije tehnologije za praćenje aktivnosti koje su u svijest ljudi ubacile važnost praćenja zdravlja.

Takvi nosivi gadgeti i senzori koji se mogu nalaziti skriveni u ogrlicama i drugom nakitu omogućili su da znamo više o sebi. Znam i po svom ocu koji na pragu 60. godine svaki dan u telefon bilježi podatke o tlaku i šećeru u krvi, kako bi na redovitim kontrolama liječnici imali bolju sliku njegovog zdravlja. Čim je čuo za pametni sat s tlakomjerom, odmah je krenuo ispitivati kad će to stići kod nas i koliko će koštati, jer sat koji svako mjerenje automatski sprema, dodatno mu može olakšati brigu o zdravlju.

U toj šumi raznih gadgeta treba razlikovati one koji su tu samo radi praćenja aktivnosti i štosa, od onih medicinskih i sličnih uređaja koji pomažu bolje voditi brigu o sebi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vaš sat liječniku će moći javiti kad vam skoči tlak

Omron je na CES-u predstavio pametni sat koji je u isto vrijeme tlakomjer, što bi moglo biti od velike koristi brojnim srčanim bolesnicima i ostalima koji moraju redovito mjeriti tlak. HeartGuide sat još je na testiranjima, ali bi trebao koštati oko 2200 kuna (ili nešto više s porezima kad dođe kod nas). Uz standardni remen, tu je dodatni koji se napuhuje kako bi izmjerio potrebne podatke. Moći će se programirati da radi i tijekom noći. Tu su i funkcije koje imaju standardni satovi, poput praćenja koraka, spavanja i drugih aktivnosti te primanje notifikacija s telefona. Bonus mu je trajanje baterije od 10 do 14 dana.

Klasični tlakomjer za 21. stoljeće

Omron inače ima i klasični tlakomjer Evolv, koji je dovoljno lagan da ga nosite posvuda, ali i jednostavan za korištenje. Sva njegova mjerenja lako možete pratiti i u Omron Connect aplikaciji koja će se koristiti i sa satom. Slično kao i Omronov tlakomjer radi Nokijin BPM+ tlakomjer koji dolazi u još elegantnijem pakiranju. Inače se radi o proizvodima tvrtke Withings koju je kupila Nokia. Što se tlakomjera tiče, uz njega se koristi Health Mate aplikacija koja se pokreće automatski čim s radom krene i tlakomjer. Kroz aplikaciju tako možete jednostavno pratiti mjerenja kroz vrijeme, ali i podijeliti podatke s liječnikom. Nokijin tlakomjer može se kupiti i u Hrvatskoj.

Kao da je izašao iz Zvjezdanih staza

Motorola je na CES-u najavila nove dodatke za svoj Moto Mods ekosustav, a radi se o dodacima koji se mogu spojiti na njihove mobitele kako bi im dali dodatne ili proširili neke mogućnosti, poput kamera, projektora, zvučnika, baterije...Sada su developeri napravivli Vital Moto Mod dodatak koji predstavlja senzorsku tehnologiju, koja će omogućiti jednostavno mjerenje pet vitalnih znakova jednim uređajem. Tako će se Moto Z telefon moći koristiti za kako bi izmjerili brzinu otkucaja srca, brzinu disanja, razinu kisika u krvi, tjelesnu temperaturu te po prvi put točan sistolički i dijastolički krvni tlak iz prsta, ili nešto slično kao da imate medicinski trikorder iz Zvjezdanih staza.

Vage koje mjere puno više od težine

Pametne vage danas nisu nešto neobično i u našim trgovinama može ih se kupiti već od 200 kuna i one će vam Bluetoothom omogućiti da podatke lako pošaljete na mobitel i pratite svoju težinu na putu mršavljenja. Skuplje vage mogu odjednom izmjeriti puno više informacija, a QardioBase stvari diže na još višu razinu. Ona će vam odmah očitati puls, koštanu i mišićnu masu, postotke vode i masnoće u tijelu i sve to redovito bilježiti kako bi podatke analizirali s vremenom. Prednost ove vage je što radi s raznim aplikacijama poput Samsung Healtha, Google Fita ili Apple Healtha. Na Amazonu stoji oko 130 dolara. Nokia također ima sličnu vagu koja mjeri približno iste podatke, no stoji 80 eura. Ona također radi sa Health Mate aplikacijom za pametne telefone, što olakšava analizu svih podataka sa raznih senzora. 

I termometar može biti pametan

Još jedan uređaj koji se može spojiti sa Health Mate aplikacijom je Nokijin Thermo, koji omogućuje da pametnije pratite temperaturu svih članova kućanstva. Dolazi sa 16 infracrvenih senzora koji mogu obaviti 4000 mjerenja, što će osigurati iznimno visoku preciznost. Može ga se naći i u Hrvatskoj po cijeni od 759 kuna. 

Pratite i razinu šećera

Tvrtka iHealth proizvodi ovaj bežični uređaj za mjerenje i praćenje razine šećera u krvi preko pripadajuće aplikacije. Sam uređaj u koji se umeću trakice izgleda prilično atraktivno, a aplikacija pamti sva mjerenja koja možete podijeliti s liječnikom. Kako u setu dolazi ograničen broj trakica, treba imati na umu hoćete li ih i kako moći redovito nabaviti. Na tržištu je dostupan niz sličnih uređaja i treba vidjeti koji koriste trakice podržane doznakama. Isto tako, prošle godine je pokrenut postupak da se na Popis pomagala uvrse i senzori za mjerenje šećera koji mogu biti pričvršćeni na koži i izbjegava se svakodnevno bockanje iglom. Fitbit je bio najavio da bi podršku za jedan takav senzor trebao imati i njihov sat Ionic. 

Osigurajte bolji zrak sebi i djeci

Netatmo Healthy Home Coach pametni je uređaj za kontrolu kvalitete zraka u domu. On može izmjeriti razinu kvalitete zraka, vlagu, temperaturu, buku i ponuditi savjete što učiniti da bi vaš okoliš postao zdraviji. Možete kreirati različite profile i spojiti uređaje kako bi pratili kvalitetu zraka u više prostorija.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....