Obavijesti

Tech

Komentari 0

Penicilin i teflon su otkrića do kojih je došlo sasvim slučajno

Penicilin i teflon su otkrića do kojih je došlo sasvim slučajno
1

Davne 1879. godine Constantin Fahlberg je shvatio da su okruglice na njegovom stolu slađe nego inače. Shvatio je da je problem u njemu i na prstima otkrio saharin

VIDEO

Da se kemičar Constantin Fahlberg sjetio oprati ruke nakon dana provedenog u laboratoriju ili da je imao manira jesti priborom za jelo pitanje je da li bi otkrio saharin - jedan od najstarijih zaslađivača. Davne 1879. Constantin je u laboratoriju radio s katranom kamenog ugljena. Nakon napornog dana na poslu žena mu je skuhala okruglice koje su bile slađe no inače - no njoj su bile uobičajenog okusa. 

Fahlberg je shvatio da je problem u njemu, preciznije: na njegovim prstima. Vratio se u laboratorij i kušao djeliće materijala sve dok nije našao slatko mjesto. Sulfimid benzojeve kiseline, odnosno saharin počeo se koristiti godinama nakon otkrića. Kriza koja je pogodila svijet tijekom Prvog svjetskog rata otvorila je tržište umjetnom zaslađivaču i Fahlberga upisala u povijest značajnih otkrića.

Niti kemičar Roy J. Plunkett, izumitelj teflona, do svog otkrića nije došao namjerno. Nereaktivni spoj otporan na visoke temperature otkriven je 1938. godine. Roy je istraživao sredstva za hlađenje i sasvim slučajno došao do otkrića novog polimera. U željezni spremnik je stlačio plin i ohladio ga radi eksperimenta. Kad ga je otvorio dio plina je nestao, ali tu su bile bijele čestice. Plunkettova tvrtka Kinetic Chemicals patentirala je novi polimer 1941. godine. Četiri godine kasnije, registriao je marku Teflon i stekao naklonost brojnih obožavatelja omleta i palačinki.

Sve zbog sendviča...

Kao i većina kemičara Fleming je provodio dane i noći u laboratoriju, gdje je i ručao. Mrvice kruha sa sendviča završile su u petrijevoj zdjelici. Nakon nekoliko dana ugledao je plijesan, a oko mrvice bila je zona gdje bakterije nisu rasle.

Tekućina koja je trebala izliječiti glavobolju

1886. u Atlanti farmaceut dr. John Pemberton je pokušavao pronaći lijek protiv glavobolje i otkrio slavno piće. Početkom ove godine čikaški radio objavio je vijest da je tajna formula čuvana 125 godina otkrivena. No Coca Cola je opovrgla da je mješavina cimeta, ulja muškatnog orašćića, narančinog ulja i korijandera kolin tajni sastojak.

Plastiku otkrio među ljekovima

Englez Alexander Parkes, tražeći kolodij u ormariću s lijekovima otkrio je da se pretvorila u gumastu tvar. Pomiješao ju je s kamforom i etanolom i dobio prvu sintetičku plastiku.

Nespretni Goodyear stvorio gumu

Goodyear je proveo desetljeće istražujući načine kako da gumu učini izdržljivu na vrućinu i hladnoću. Jednog dana je prolio mješavinu smjesu gume, olova i sumpora na vrući štednjak. Smjesa se stvrdnula, ali i dalje ostala upotrebljiva. Ostalo je povijest!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta