Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Peruanski arheolozi su pronašli drevni reljef star 3.800 godina

Arheolozi su u ponedjeljak u sjevernom Peruu otkrili drevni reljef izgubljene civilizacije Caral, za koji se vjeruje da je star oko 3800 godina

Foto: YouTube
2 komentara

Mural je pronađen na arheološkom nalazištu Vichama, sjeverno od Lime, piše BBC.

Reljef prikazuje žabu u ljudskome liku.

Dr. Ruth Shady Solis, ravnateljica Arheološkog lokaliteta Caral (ZAC) vjeruje da scena prikazuje najavu dolaska kiše, što svjedoči o značaju vode u kriznom razdoblju. 

Kazala je i da novootkriveni murali, koji predstavljaju lokalne klimatske promjene, ukazuju na potencijalni razlog nestanka drevne civilizacije. 

Dodaje da su u andskoj civilizaciji žabe predstavljale vodu te da lik koji se nalazi ispod njih predstavlja ljude koji željno iščekuju padavine jer one omogućuju nastavak života. 

U blizini su otkrivena i četiri reljefa koji prikazuju ljudske glave okružene zmijama te arheologe podsjećaju na velika zrnja sjemenja s ljudskim licem. 

Znanstvenici su objasnili da su ti reljefi vjerojatno nastali u razdoblju oskudice i gladi. 

Warrior woman. Fantasy fashion idea. PRONAŠLI GROB Arheolog tvrdi da su vikinške ratnice zapravo bile Slavenke

Arheologinja Tatiana Abad na konferenciji za novinare je rekla da reljefni prikazi vjerojatno predstavljaju krizno razdoblje kroz koje su prolazili tadašnji stanovnici tog područja. 

Arheološko nalazište Vichama nalazi se u pokrajini Huaura u današnjem Peruu. Iskopavanja su započela 2007., a znanstvenici vjeruju da je ondje živjela drevna civilizacija koja se bavila poljoprivredom i ribarstvom. 

Kažu da lokalitet neprestano otkriva nove informacije o drevnoj civilizaciji, poput naprednoga plana grada i arhitekture. 

Peru - Tourism ZBOG DEVASTACIJE Peruanske vlasti će ograničiti posjet turista Machu Picchuu

Caral je najstarije pretkolumbovsko naselje južnoameričkih kultura. Nalazi se u dolini rijeke Supe, blizu grada Supea u peruanskoj pokrajini Barranci. 

Naselje Caral pripadalo je kulturi Norte Chico (9210. prije Krista - 1800 prije Krista) koja je razvila i najstariju američku civilizaciju oko 3000. godine prije Krista. 

Ovaj arheološki lokalitet pokriva površinu od preko 60 hektara, a od 2600. do 2000 prije Krista ondje je živjelo oko 3000 stanovnika. 

Premda u okolici postoje i ostali gradovi kulture Norte Chica, koji također polažu pravo na titulu najstarijeg naselja obiju Amerika, Caral je najveći i najistraženiji lokalitet. 

Nalazište je na UNESCO-vu popisu kulturne baštine o 2009.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message