Obavijesti

Tech

Komentari 0

Pogledajte online projekte koji pomažu i koriste milijunima

Pogledajte online projekte koji pomažu i koriste milijunima
8

Uspješni projekti ne moraju nužno rješavati pitanja gladi u svijetu, već je dovoljno i da urede park u vlastitom gradu, ali i omoguće besplatno uživanje u umjetnosti...

VIDEO

Kickstarter

Projekt Kickstarter omogućio je brojnim umjetnicima, znanstvenicima, dizajnerima i ostalima da preko ove stranice dođu do financiranja svojih radova. Stranica za društveno financiranje radi tako da mi prezentiramo naš rad, ideju i sl. na Kickstarteru te odredimo vrijeme u kojem planiramo skupljati donacije. Autori projekata mogu se raznim nagradama zahvaliti onima koji su uplatili novac, pa tako i vlastitim proizvodom kada se pokrene proizvodnja. Najuspješniji projekt na Kickstarteru je Pebble Watch, sat koji se spaja na telefon. Autori su htjeli skupiti 100.000 dolara, a iako im je ostalo još 28 dana sada su na 5,46 milijuna. 

Couchsurfing

Neprofitna međunarodna mreža Couchsurfing pokrenuta je 2004. godine te povezuje putnike i domaćine iz cijelog svijeta. Brojni ljudi s profilima na ovoj stranici koriste mrežu kako bi putovali i našli besplatan smještaj, a oni koji su putovali preko CS-a kažu kako se ne radi samo o besplatnom smještaju već i stvaranju prijateljstava širom svijeta. Stranica radi tako da preko profila tražimo članove koji su u gradu koji želimo posjetiti. Filtriramo ih po dobi, spolu, dostupnosti, a za one koji strahuju od ovakvog smještaja kod 'stranaca' dostupni su razni sigurnosni mehanizmi. Tu su verifikacija, koja se može i ne mora platiti, reference, tj. komentari prethodnih gostiju i jamčenje drugih korisnika. 

AncientLives

Znanstveni projekt Ancient Lives nastao je suradnjom sveučilišta Oxford i raznih institucija s ciljem kako bi se proučili drevni zapisi iz grčko-rimskog Egipta. U online projektu razni fragmenti, dijelovi tekstova, dokumenti s papirusa će se postaviti na internet, a volonteri će ih moći analizirati, prevesti i katalogizirati. Ako će biti moguće, fragmenti će se pokušati spojiti s drugima u smislene cjeline. Ovakav znanstveni rad ubrzat će istraživanje nepoznatih tekstova.

Google Art Project

Nakon što su omogućili besplatno skidanje milijuna knjiga, Google je svojim Art projektom omogućio virtualnu šetnju kroz hodnike najpopularnijih svjetskih muzeja i razgledavanje umjetnina do najsitnijih detalja. Nedavno je projekt proširen umjetničkim djelima iz raznih galerija, a dosad je proširen na 151 muzej iz 40 zemalja. 

Wikipedia

Najveća online enciklopedija prema najnovijem istraživanju u 6 od 10 članaka ima netočne informacije, ali je i dalje glavni izvor informacija milijunima. Wikipediju, koju su mogli uređivati svi, sada uređuje oko 90.000 volontera, kako bi se znalo tko je 'odgovoran' za članke.  Jedan od brojnih volontera, Justin Knapp (30) upravo je postao prvi koji je unio milijun promjena u Wikipediju, tj. 385 na dan od 2005. godine. 

Za ljepši grad

Radijska postaja Antena Zagreb pokrenula je projekt Za ljepši grad u kojem zajedno sa slušateljima, ali i ljudima iz javnog života, uređuju parkove u Zagrebu. U prvoj akciji uredili su šest zapuštenih parkova koje su predložili slušatelji, a nedavno je krenuo 'novi val' uređivanja akcijom u Gračanima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama