Obavijesti

Tech

Komentari 1

Povijesni uspjeh u Americi: Fuzijom dobili više od polovicu energije natrag od one uložene

Povijesni uspjeh u Americi: Fuzijom dobili više od polovicu energije natrag od one uložene

SAD-ovo Ministarstvo energetike objavilo je povijesnu prekretnicu u eksperimentu nuklearne fuzije, gdje su znanstvenici Lawrence Livermore National Laboratory utrošili 2,05 MJ energije, a dobili 3,15 MJ

VIDEO

SAD-ovo Ministarstvo energetike objavilo je povijesnu prekretnicu u eksperimentu nuklearne fuzije, gdje su znanstvenici Lawrence Livermore National Laboratory u eksperimentu za dobivanje fuzije utrošili manje energije nego što su je oslobodili.

Eksperiment su znanstvenici spomenutog laboratorija proveli u Kaliforniji prošli ponedjeljak u objektu veličine stadiona, opremljenog s 192 lasera.

Upravo su, kako navode, laseri za stvaranje fuzije utrošili 2,05 MJ energije, nakon čega su fuzijom dobili 3,15 MJ energije, odnosno više od 50 posto više energije, prenosi CNN. Takvo nešto donosi budućnost čistog i nepresušnog izvora energije.

Znanstvenici su laser usmjerili prema gorivu kako bi sjedinili dva laka atoma u jedan teži, pri čemu se oslobodila energija.

Kimberly Budil, upraviteljica laboratorija, novinarima je na predstavljanju otkrića u organizaciji ministarstva energetike rekla da prepreke u znanosti i tehnologiji znače da će komercijalizacija vjerojatno biti moguća i za manje od pet desetljeća.

"S usmjerenim naporima i ulaganjem, nekoliko desetljeća istraživanja osnovnih tehnologija bi nas mogle dovesti u poziciju da izgradimo elektranu", rekla je Budil.

Znanstvenici već otprilike sto godina znaju da se energija nuklearne fuzije oslobađa u Suncu, a na Zemlji je pokušavaju razviti desetljećima.

Arati Prabhakar, upraviteljica ureda Bijele kuće za znanost i tehnologiju, rekla je da eksperiment predstavlja "ogroman primjer napretka koji je postignut ustrajnošću".

Znanstvenici u SAD-u fuzijom uspjeli proizvesti više energije od uloženog? Ovo je prekretnica
Znanstvenici u SAD-u fuzijom uspjeli proizvesti više energije od uloženog? Ovo je prekretnica

Nuklearni znanstvenici izvan laboratorija su rekli da će postignuće biti veliki korak naprijed, no da će biti potrebno mnogo istraživanja prije nego što fuzija postane komercijalno održiva.

Tony Roulstone, stručnjak za nuklearnu energiju sa Sveučilišta Cambridge, procijenio je da energetski dobitak eksperimenta iznosio svega 0,5 posto energije koja je bila potrebna da se uopće upale laseri.

"Stoga možemo reći da je ovaj rezultat ... uspjeh znanosti, no i dalje je daleko od pružanja korisne, obilne, čiste energije", kazao je Roulstone.

Industrija električne energije je pozdravila otkriće, no naglasila da kako bi se obavila energetska tranzicija, fuzija ne bi smjela kočiti razvoj drugih alternativa poput solarne energije, energije vjetra i nuklearne fisije.

"To je prvi korak koji kaže 'Da, ovo nije samo sanjarija, može se učiniti, u teoriji'", rekao je Andrew Sowder, viši upravitelj neprofitne skupine za istraživanje i razvoj energetike EPRI.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama