Obavijesti

Tech

Komentari 2

Printer umjesto mesnice? Rade meso od biljnih sastojaka, a u proces je uključen i 3D printer

Printer umjesto mesnice? Rade meso od biljnih sastojaka, a u proces je uključen i 3D printer
3

Redefine Meat proizvodi svoje 'meso' od sastojaka poput proteina soje i graška, slanutka, cikle, prehrambenih kvasaca i kokosove masti i želja mu je da ga nametne kao alternativu konvencionalno proizvedenom mesu

VIDEO

Izraelska tvrtka Redefine Meat sklopila je partnerstvo s trgovcem mesom sa sjedištem u Monacu Giraudi Meatsom kako bi osigurala što veći dio europskog tržišnog kolača za svoje odreske od "novog mesa", isprintane na 3D printerima.

Izraelski startup pribavio je u ovoj godini 170 milijuna dolara, a odreske proizvodi u pogonima s 3D printerima u Rehovotu, južno od Tel Aviva, i u novoj tvornici u Nizozemskoj.

Redefine Meat proizvodi svoje 'meso' od sastojaka poput proteina soje i graška, slanutka, cikle, prehrambenih kvasaca i kokosove masti i želja mu je da ga nametne kao alternativu konvencionalno proizvedenom mesu.

A chef arranges a dish containing 3D printed plant-based vegan meat, produced by Israeli start-up Redefine Meat in Rehovot, Israel

"Naš je proizvod meso, ima ista svojstva, samo se drugačije proizvodi", tvrdi u razgovoru za Reuters suosnivač i izvršni direktor Eshchar Ben-Shitrit, dodajući da će njihovi proizvodni kapaciteti ove godine premašiti 15 tona dnevno.

Kompanija je kročila na europsko tržište u studenome prošle godine, a uz pomoć Giraudi Meatsa, lansirat će svoje proizvode do kraja listopada u francuskim restoranima i mesnicama, a do kraja godine i u Italiji, Grčkoj i Švedskoj.

Iduće godine planiraju se proširiti i na desetke drugih zemalja.

Njegov odrezak "New Meat" trenutno je dostupan u Izraelu, Britaniji, Nizozemskoj i Njemačkoj u gotovo 1000 restorana koji za odreske Redefine Meata trenutno plaćaju oko 40 dolara po kilogramu, rekao je Ben-Shitrit.

3D printed plant-based vegan meat dishes, produced by Israeli start-up Redefine Meat, are displayed in Rehovot

Početno oduševljenje biljnim alternativama mesu, potaknuto uvjerenjem da su takve namirnice bolje za životinje i za okoliš, splasnulo je pod pritiskom inflacije i recesije, i neki su se potrošači vratili jeftinijim proizvodima od životinjskog mesa.

Dodatni je problem nestašica radne snage u lancima brze hrane, važnom prodajnom kanalu proizvoda poput pljeskavice na biljnoj bazi.

Tako je Beyond Meat sa sjedištem u SAD-u smanjio procjene prihoda, dok je prehrambeni div Nestle, manje izložen restoranima brze hrane, istaknuo da je interes potrošača za njegove biljne alternative mesu i dalje velik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.