Obavijesti

Tech

Komentari 2

Printer umjesto mesnice? Rade meso od biljnih sastojaka, a u proces je uključen i 3D printer

Printer umjesto mesnice? Rade meso od biljnih sastojaka, a u proces je uključen i 3D printer
3

Redefine Meat proizvodi svoje 'meso' od sastojaka poput proteina soje i graška, slanutka, cikle, prehrambenih kvasaca i kokosove masti i želja mu je da ga nametne kao alternativu konvencionalno proizvedenom mesu

Izraelska tvrtka Redefine Meat sklopila je partnerstvo s trgovcem mesom sa sjedištem u Monacu Giraudi Meatsom kako bi osigurala što veći dio europskog tržišnog kolača za svoje odreske od "novog mesa", isprintane na 3D printerima.

Izraelski startup pribavio je u ovoj godini 170 milijuna dolara, a odreske proizvodi u pogonima s 3D printerima u Rehovotu, južno od Tel Aviva, i u novoj tvornici u Nizozemskoj.

Redefine Meat proizvodi svoje 'meso' od sastojaka poput proteina soje i graška, slanutka, cikle, prehrambenih kvasaca i kokosove masti i želja mu je da ga nametne kao alternativu konvencionalno proizvedenom mesu.

A chef arranges a dish containing 3D printed plant-based vegan meat, produced by Israeli start-up Redefine Meat in Rehovot, Israel

"Naš je proizvod meso, ima ista svojstva, samo se drugačije proizvodi", tvrdi u razgovoru za Reuters suosnivač i izvršni direktor Eshchar Ben-Shitrit, dodajući da će njihovi proizvodni kapaciteti ove godine premašiti 15 tona dnevno.

Kompanija je kročila na europsko tržište u studenome prošle godine, a uz pomoć Giraudi Meatsa, lansirat će svoje proizvode do kraja listopada u francuskim restoranima i mesnicama, a do kraja godine i u Italiji, Grčkoj i Švedskoj.

Iduće godine planiraju se proširiti i na desetke drugih zemalja.

Njegov odrezak "New Meat" trenutno je dostupan u Izraelu, Britaniji, Nizozemskoj i Njemačkoj u gotovo 1000 restorana koji za odreske Redefine Meata trenutno plaćaju oko 40 dolara po kilogramu, rekao je Ben-Shitrit.

3D printed plant-based vegan meat dishes, produced by Israeli start-up Redefine Meat, are displayed in Rehovot

Početno oduševljenje biljnim alternativama mesu, potaknuto uvjerenjem da su takve namirnice bolje za životinje i za okoliš, splasnulo je pod pritiskom inflacije i recesije, i neki su se potrošači vratili jeftinijim proizvodima od životinjskog mesa.

Dodatni je problem nestašica radne snage u lancima brze hrane, važnom prodajnom kanalu proizvoda poput pljeskavice na biljnoj bazi.

Tako je Beyond Meat sa sjedištem u SAD-u smanjio procjene prihoda, dok je prehrambeni div Nestle, manje izložen restoranima brze hrane, istaknuo da je interes potrošača za njegove biljne alternative mesu i dalje velik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Znanstvenici u Zemljinoj jezgri otkrili nešto misteriozno
ZAGONETKA 'MEKANE' JEZGRE

Znanstvenici u Zemljinoj jezgri otkrili nešto misteriozno

Kako nešto može biti istovremeno i čvrsto pod pritiskom od preko tri milijuna atmosfera, a opet se ponašati kao da je djelomično tekuće? Napravili su nevjerojatan eksperiment
U ovoj zemlji kao da kiša pada prema gore! Objasnili i zašto
FENOMEN

U ovoj zemlji kao da kiša pada prema gore! Objasnili i zašto

'To je spiralni stup zraka koji se formira poput tornada nad vodom. U ovom slučaju, rub litice pomaže u vrtloženju vjetra, zbog čega se pijavica formira vrlo brzo'
Meri Goldašić provela Badnjak u društvu rukometaša: Na istom mjestu je Gvardiol grlio plavušu
SVI NA ZAGREBAČKOJ ŠPICI

Meri Goldašić provela Badnjak u društvu rukometaša: Na istom mjestu je Gvardiol grlio plavušu

Meri Goldašić otkrila je kako je Badnjak i Božić provela bez djece, koja su ove godine blagdane provodila kod njenog bivšeg supruga. Izašla je van s prijateljicom, i to na popularno mjesto i u - popularno društvo