Tech

Komentari 0

Projekt: Rolls-Royce razvija prvi mini nuklearni reaktor

Projekt: Rolls-Royce razvija prvi mini nuklearni reaktor

V. Britanija podržala je Rolls-Royceov projekt razvoja malog modularnog nuklearnog reaktora, u sklopu nastojanja da se postignu nulte neto emisije ugljika i u cilju promicanja novih tehnologija za izvoz

Britanija je rezervirala 210 milijuna funti (283 milijuna dolara) kako bi pomogla Rolls-Royceu u izgradnji prvog malog modularnog nuklearnog reaktora koji bi trebao pomoći svesti emisiju ugljika na Otoku neto na nulu do sredine stoljeća.

Ostvarenje tog cilja zahtijevat će ogromno povećanje proizvodnje struje iz izvora s niskim udjelom ugljika, poput vjetra, Sunca i nuklearne energije, ali novi krupni nuklearni projekti teško pronalaze ulagače.

Mali modularni reaktori mogu se proizvoditi u tvornicama, njihovi dijelovi mogu se transportirati kamionima i teglenicama, a sastavljanje je puno brže i jeftinije nego u slučaju velikih reaktora.

"Mali modularni reaktori (SMR) nude uzbudljive prilike za smanjenje troškova i bržu gradnju i omogućit će nam da građanima u domove isporučujemo čistu struju i da još više srežemo već smanjenu upotrebu hlapljivih fosilnih goriva", rekao je ministar za poduzetništvo i energetiku Kwasi Kwarteng.

Državni novac omogućit će tehnologiji da prijeđe na sljedeće korake u regulatornom procesu i pomoći će pri pronalaženju potencijalnih lokacija za mini nuklearne elektrane, stoji u vladinom priopćenju.

Rolls Royce Group, BNF Resources UK Limited i Exelon Generation Limited uložit će u tehnologiju 195 milijuna funti kroz razdoblje od tri godine preko specijalizirane podružnice Rolls-Royce SMR Ltd.

Nakon pribavljanja kapitala grupa Rolls-Royce imat će približno 80 posto udjela u Rolls-Royce SMR-u, dodaje se u priopćenju.

"Poslovanje (sa SMR-om) moglo bi otvoriti do 40.000 radnih mjesta, kroz instalaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu i rast potaknut izvozom", rekao je u priopćenju izvršni direktor Rolls Roycea Warren East.

Britanija želi povećati broj radnih mjesta vezanih za čistu tehnologiju u sklopu takozvane „zelene industrijske revolucije“, a London tvrdi i da želi smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima zbog naglog poskupljenja plina u posljednje vrijeme.

Dramatičan rast cijena plina uništio je nekoliko malih britanskih dobavljača energije, podsjeća Reuters.