Obavijesti

Tech

Komentari 3

Prva potpuno privatna posada sletjela na ISS, letjeli su 20 sati

Prva potpuno privatna posada  sletjela na ISS, letjeli su 20 sati

Misiju vodi privatna tvrtka za svemirske letove Axiom, NASA i SpaceX milijardera Elona Muska. Četverica putnika na ISS-u će ostati oko tjedan dana provodeći eksperimente

VIDEO

Posada prve potpuno privatne misije koja je pristala na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) doputovala je u subotu nakon više od 20 sati leta, pokazuju snimke uživo američke svemirske agencije NASA-e.

Misija Ax-1 poletjela je u petak s Cape Canaverala na Floridi u svemirskoj kapsuli Crew Dragon.

To je prva potpuno privatna posada u kojoj su španjolsko-američki astronaut Michael López-Alegría, američki poduzetnik Larry Connor, izraelski poduzetnik i pilot Eytan Stibbe i kanadski investitor Mark Pathy.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Misiju vodi privatna tvrtka za svemirske letove Axiom, NASA i SpaceX milijardera Elona Muska. Četiri člana posade trebala bi ostati na ISS-u oko tjedan dana i provoditi znanstvene eksperimente.

Iako je rat u Ukrajini podigao tenzije u dugogodišnjoj suradnji ruskih i američkih astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji, što može potvrditi nedavni slučaj kad su se ruski astronauti na ISS-u pojavili u bojama ukrajinske zastave, čini se da je ovo povijesno slijetanje prošlo dobro neovisno o ratnim okolnostima.

Početak nove ere

Šef NASA-e Bill Nelson pozdravio je "povijesno lansiranje" i nazvao ga početkom "nove ere".

- Ovo putovanje je kulminacija dugih sati obuke, planiranja i predanosti posade i cijelog Axiom Space tima, naših partnera u SpaceX-u i, naravno, zasluga NASA-ine vizije o razvoju održive prisutnosti u niskoj orbiti Zemlje - rekao je šef Axiom Spacea Michael Suffredini.

Tko su ruski kozmonauti koji bi zbog podrške Ukrajini mogli u Sibir: 'Bio je višak žute tkanine'
Tko su ruski kozmonauti koji bi zbog podrške Ukrajini mogli u Sibir: 'Bio je višak žute tkanine'

Na ISS-u bi se posada trebala susresti s njemačkim astronautom Matthiasom Maurerom, koji je tamo od studenoga a trebao bi ostati do kraja travnja.

Ostali trenutno na ISS-u su američki astronauti Thomas Marshburn, Raja Chari i Kayla Barron te tri kozmonauta: Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov.

Axiomovi kopiloti platili su za let oko 55 milijuna dolara svaki, prema medijskim izvješćima. Axiom Space osnovali su bivši izvršni direktor NASA-e Suffredini i iransko-američki poduzetnik Kam Ghaffarian 2016. godine.

Ruski 'njet' za ISS: 'Ukinite nam sankcije i tek onda ćemo opet skupa surađivati u svemiru'
Ruski 'njet' za ISS: 'Ukinite nam sankcije i tek onda ćemo opet skupa surađivati u svemiru'

Tvrtka se pozicionira kao glavni igrač na svemirskom tržištu u budućnosti, planirajući vlastitu komercijalnu svemirsku postaju.

Zapovjednik misije Ax-1 Lopez-Alegria, bivši astronaut američke svemirske agencije koji je već boravio na ISS-u, ogradio se od izraza "svemirski turisti" prije misije, rekavši da to nije odmor za posadu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle