Tech

Komentari 77

Ravnatelj škole: "Neću sjediti, sam krpam zidiće oko škole"

Ravnatelj škole: "Neću sjediti, sam krpam zidiće oko škole"

Damir Jukić u pet godina svog mandata želi školi osigurati i sportsku dvoranu. Ne boji se ni fizičkog posla, pa pomaže kućnom majstoru jer za plaćanje dodatnih majstora škola nema novca

Tek što je preuzeo ravnateljsku fotelju, Damir Jukić počeo je mijenjati uvriježeno mišljenje kako je biti izabran za ravnatelja u nekoj od školskih ustanova prvenstveno dobro plaćen uredski posao.

Ispred osnovne škole u Tučepima, koju je preuzeo u studenom, dočekali su nas mališani iz obližnjeg dječjeg vrtića.

Pogledajte video

Na naš upit kako do ravnatelja sa smiješkom nas upućuju do muškarca u radnoj odjeći koji je upravo s povećom kantom napunjenom zidarskom smjesom gletao jedan od zidića oko škole.

- To vam je ravnatelj - ponosno će kućni majstor koji s njim ovih dana uređuje okoliš škole.

- Ma nije ovo ništa neuobičajeno, moj kućni majstor je mlad i nije se nikad bavio ovakvim poslovima, a ja jesam. Svašta sam u životu radio i nije me sram nikakvog fizičkog rada. Pa što ima veze što sam ravnatelj? Znači li to da treba gledati kako nešto propada i prstom ne mrdnuti ili možda čekati da vam netko drugi rješava probleme? Ovi zidovi oko škole su dosta zapušteni i ne služe na ugled. Od općine Tučepi dobili smo materijal, ali za plaćanje majstora iz školske blagajne nismo imali novca. Kako ja ovaj posao znam raditi, nisam dvojio da trebam pomoći kućnome majstoru - govori Jukić ne prekidajući posao.

Za njega je funkcija ravnatelja, kaže nam, biti jedan među jednakima i prvi svojim primjerom pokazati kako niti jedan posao nije težak, a ponajmanje ispod časti. Splićanin s makarskom adresom stvorio je obitelj ponad Biokova i zajedno su tu odlučili i ostati nakon što je on dobio posao u tučepskoj školi krajem devedesetih. 

Tučepsku školu pohađa 138 učenika, a nastava se odvija u samo četiri učionice. Stoga u školu dolaze u smjenama, jedan tjedan ujutro su učenici od prvog do četvrtog razreda, a drugi tjedan učenici od petog do osmog razreda. Škola nema ni sportsku dvoranu, pa se nastava tjelesne i zdravstvene kulture odvija u učionici.

- Radio sam na taj način 22 godine, kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture u tučepskoj školi. Kad je lani raspisan natječaj za ravnatelja, javilo se nekoliko kandidata, ali ja sam bio jedini iz kolektiva. Dosta sam razmišljao javiti se ili ne, a onda je prevagnulo da treba pokušati - govori novoizabrani ravnatelj.

I dobio je stopostotno povjerenje djelatnika škole, roditelja te osnivača. Svih sedam članova školskog odbora dignulo je ruku za novog ravnatelja Jukića.

- U sljedećih pet godina, koliko mi traje mandat, nemam namjeru samo sjediti, naređivati i kukati kako se ne može. Znam i siguran sam da mi je prioritet dobiti sredstva za proširenje školske zgrade, gradnju još četiri učionice i sportske dvorane - spremno kaže Jukić, jer Tučepi su malo turističko mjesto uz more u kojem iz godine u godinu raste broj najmlađih i gdje je evidentna potreba za proširenjem školskih prostora. 

U ovoj školi svi rade na poboljšanju uvjeta rada, sigurnosti djece u opuštenom i pozitivnom radnom ozračju.

- I naša će djeca dobiti svoje zadatke. Kad mi završimo sa zidarskim poslovima, učenici će sa svojim učiteljima preuzeti ukrašavanje i oslikavanje zidića. Uz pomoć učiteljice likovne kulture svaki će razred dobiti svoj dio zidića, gdje će moći iskazati svoje umijeće. I vjerujte, zidići se neće uništavati jer će svi oni čuvati imovinu kao da je njihovo vlasništvo - ponosno govori ravnatelj ruku punih smjese za gletanje. 

On, ali i svi učitelji, ovu školu smatraju svojom drugom kućom te im je itekako važno kako će izgledati i kako će se djeca u njoj osjećati.