Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
76 komentara

Revolucionarno: Riječani su osmislili uređaj koji čita misli

Uređaj se stavi na glavu i pomoću algoritma očitava moždane signale. Računalo prepoznaje te aktivnosti i izgovara riječi umjesto korisnika, ali i pomiče predmete

Nel Pavletić/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
76 komentara

Indijac Guruprasad Madhale Jadav (27) u ruke je uzeo neobičan uređaj i stavio ga na glavu. Morao se dobro koncentrirati da bi mislima mogao pomaknuti predmet u svojoj blizini. Čini se da znanstvena fantastika postaje stvarnost jer će uređaj na kojem Guruprasad radi u sklopu doktorata na Tehničkom fakultetu u Rijeci, promijeniti živote teško oboljelih.

- Želio sam napraviti nešto humano i pomoći ljudima koji zbog svoje bolesti ne mogu komunicirati s okolinom - rekao je Indijac, inače hrvatski zet. Prof. dr. sc. Miroslav Vrankić, Guruprasadov mentor, pojasnio je princip rada uređaja i rekao da je dovoljno na glavu prisloniti elektrode koje očitavaju moždane signale, a sustav na temelju tih mjerenja shvati želi li čovjek pomaknuti neki predmet u lijevo, u desno, naprijed ili natrag. Isto tako, snagom volje moći će se upravljati i bespilotnom letjelicom ili dječjim igračkama na baterije.

- Projekt bismo mogli završiti u roku od dvije godine budemo li osigurali njegovo financiranje. Nadam se da ćemo uspjeti u tome i pomoći ljudima koji ne vide, ne govore i potpuno su nepokretni - rekao je profesor Vrankić uz kojega na projektu radi i prof. dr. sc. Saša Vlahinić. Svjesni su da je pred njima težak posao, no na to gledaju kao na svojevrsni izazov.

- Opremu imamo, ali najvažniji dio posla skriva se u šumi signala u kojoj moramo prepoznati korisne informacije i iskoristiti ih najbolje što znamo - dodao je Vrankić. Uređaj će prvenstveno biti namijenjen bolnicama i specijalnim ustanovama koje rade s neurološkim pacijentima kao i obiteljima čiji su članovi teški neurološki bolesnici.

Vrankić napominje kako su u toku prijave za testiranje uređaja, pa moli sve one koji žele sudjelovati u tome da mu se što prije jave na riječki Tehnički fakultet.

- Svi oni koji znaju nekoga s invaliditetom zbog kojega ne mogu govoriti i izreći svoje misli, osjećaje, želje i potrebe neka se slobodno jave na telefonski broj 051 651 441 - rekao je profesor Vrankić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message