Tech

Komentari 19

Stigla pitanja i odgovori: Biste li prošli na maturi iz Hrvatskog?

Stigla pitanja i odgovori: Biste li prošli na maturi iz Hrvatskog?

Oko 20 tisuća maturanata u ponedjeljak je pisalo ispit iz Hrvatskog na višoj razini, a ove srijede objavljeni su zadaci i točna rješenja. Izazivamo vas da provjerite kako biste prošli na maturi iz Hrvatskog

Dva pitanja s testa A razine hrvatskog jezika s ovogodišnje državne mature i dalje su u središtu rasprave maturanata, ali i njihovih roditelja, nastavnika, kvizaša... Dva dana nakon ispita, objavljena su i točna rješenja pa provjerite biste li vi pali na testu.

- Koja je riječ točno napisana: eko savjetnik, ekosavjetnik, eko - savjetnik, eko-savjetnik? - to je pitanje zbunilo, čini se, najviše maturanata koji su u ponedjeljak izašli na A razinu ispita hrvatskog jezika državne mature. 

Oko 20 tisuća pristupnika u ponedjeljak je pisalo ispit iz Hrvatskog na višoj razini, a ove srijede NCVVO je objavio zadatke i točna rješenja.

RIJEŠITE TEST Provjerite biste li vi pali na ovom ispitu znanja:

Maturant Toma Galić iz splitske V. gimnazije 'Vladimir Nazor' rekao je u Otvorenom u ponedjeljak navečer da je državna matura bila teška i sigurno teža od lanjske, ali je istaknuo i da su društvene mreže gorjele zbog dva pitanja iz hrvatskog jezika. 

- Pitanje 33, ako se ne varam, oko ludističke književnosti i pitanje vezano za gramatiku oko prefiksa eko - rekao je maturant te dodao da je pitanje oko ludističke književnosti gradivo drugog polugodišta 4. razreda te da se ludizam spominje uz Ivana Slamniga. Rekao je i da je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, nakon što su se brojni požalili, izdao priopćenje u kojem se navodi da se ludistička poetika i ludizam kao pojmovi spominju i u ostalim razredima - ne samo četvrtom. 

Ravnateljicu Centra Ivanu Katavić pitao je kako je moguće da njihova gimnazija, koja slovi kao vrhunska, do drugog polugodišta 4. razreda nije spomenula ludističku književnost. 

- Jedino sada mogu odgovoriti maturantu da je ovdje bila riječ o stilskoj figuri, a ne toliko za Slamnigovo pjesništvo - rekla je Katavić. Dodala je da se o ostalim upitima oko tog zadatka može govoriti nakon 48 sati, kad će učenici dobiti odgovore na oba pitanja.