Obavijesti

Tech

Komentari 8

Tumor mu je 'pojeo' prsni koš: Sada ima novi, i to - isprintani

Tumor mu je 'pojeo' prsni koš: Sada ima novi, i to - isprintani
3

Peter Maggs (71) izgubio je tri rebra i polovicu prsne kosti uslijed tumora koji je narastao do veličine teniske loptice. Liječnici su mu tumor uspješno odstranili, ali su morali ukloniti i kosti

VIDEO

Britanac Peter Maggs (71) prvi je čovjek na 'otoku' kojemu su liječnici grudni koš nadogradili s rebrima isprintanima u 3D tehnici.

Djed iz Abergavennyja izgubio je tri rebra i polovicu prsne kosti uslijed tumora koji je narastao do veličine teniske loptice. Liječnici su mu tumor uspješno odstranili, ali su morali ukloniti i kosti na koje se proširio. Umjesto da mu izgubljeni dio prsnog koša nadograde standardnim cementnim implantatom, rebra su zamijenili konstrukcijom od titana, koja je čvršća i manje su šanse da se dislocira nakon ugradnje. 

Osmosatna operacija uključivala je ugrađivanje implantata u Peterove kosti nakon čega su ih prekrili mišićem kojeg su presadili iz dijela leđa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Peter se trenutačno oporavlja od zahvata. Kaže da se osjeća odlično, a svoje liječnike naziva 'svecima'. 

Kirurg Ira Goldsmith, koji je temeljem CT snimaka replicirao Peterova rebra i prsnu kost, kazao je kako je pacijent imao tumor koji je poprilično metastazirao te ga je obavezno trebalo ukloniti. 

- Tradicionalno bismo koristili cementnu protezu, no ona u većini slučajeva ne prijanja kako treba pa pacijentu uzrokuje nelagodu i otežano kretanje. Titan je izrazito čvrst materijal te je praktički nemoguće da se nešto pomakne tamo gdje ne treba jer se proteza postavlja direktno na ostala rebra i prsnu kost. Jako smo zadovoljni rezultatom - kazao je kirurg Goldsmith. 

Na izradi implantata radili su 3D tehničarka Heather Goodrom i voditelj maksilofacijalnog laboratorija Peter Llewelyn Evans. Isprintala ga je tvrtka Renishaw 'skinuvši' potreban oblik s digitalne datoteke i printavši pomoću lasera. 

Dijelovi su izgrađeni od nizova fine metalne prašine koja se potpuno otopi, a zatim se nadograđuje u slojevima debljine od 20 do 100 mikrona (mikron je milijunti dio metra). Ovakav 3D tisak koristi se i u dentalnoj industriji, piše Daily Mail.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje