Tech

Komentari 8

Tumor mu je 'pojeo' prsni koš: Sada ima novi, i to - isprintani

Tumor mu je 'pojeo' prsni koš: Sada ima novi, i to - isprintani

Peter Maggs (71) izgubio je tri rebra i polovicu prsne kosti uslijed tumora koji je narastao do veličine teniske loptice. Liječnici su mu tumor uspješno odstranili, ali su morali ukloniti i kosti

Britanac Peter Maggs (71) prvi je čovjek na 'otoku' kojemu su liječnici grudni koš nadogradili s rebrima isprintanima u 3D tehnici.

Djed iz Abergavennyja izgubio je tri rebra i polovicu prsne kosti uslijed tumora koji je narastao do veličine teniske loptice. Liječnici su mu tumor uspješno odstranili, ali su morali ukloniti i kosti na koje se proširio. Umjesto da mu izgubljeni dio prsnog koša nadograde standardnim cementnim implantatom, rebra su zamijenili konstrukcijom od titana, koja je čvršća i manje su šanse da se dislocira nakon ugradnje. 

Osmosatna operacija uključivala je ugrađivanje implantata u Peterove kosti nakon čega su ih prekrili mišićem kojeg su presadili iz dijela leđa. 

Peter se trenutačno oporavlja od zahvata. Kaže da se osjeća odlično, a svoje liječnike naziva 'svecima'. 

Kirurg Ira Goldsmith, koji je temeljem CT snimaka replicirao Peterova rebra i prsnu kost, kazao je kako je pacijent imao tumor koji je poprilično metastazirao te ga je obavezno trebalo ukloniti. 

- Tradicionalno bismo koristili cementnu protezu, no ona u većini slučajeva ne prijanja kako treba pa pacijentu uzrokuje nelagodu i otežano kretanje. Titan je izrazito čvrst materijal te je praktički nemoguće da se nešto pomakne tamo gdje ne treba jer se proteza postavlja direktno na ostala rebra i prsnu kost. Jako smo zadovoljni rezultatom - kazao je kirurg Goldsmith. 

Na izradi implantata radili su 3D tehničarka Heather Goodrom i voditelj maksilofacijalnog laboratorija Peter Llewelyn Evans. Isprintala ga je tvrtka Renishaw 'skinuvši' potreban oblik s digitalne datoteke i printavši pomoću lasera. 

Dijelovi su izgrađeni od nizova fine metalne prašine koja se potpuno otopi, a zatim se nadograđuje u slojevima debljine od 20 do 100 mikrona (mikron je milijunti dio metra). Ovakav 3D tisak koristi se i u dentalnoj industriji, piše Daily Mail.