Tech

Komentari 5

Velik uspjeh za Microblink: Amerikanci u hrvatsku tvrtku ulažu čak 60 milijuna dolara

Velik uspjeh za Microblink: Amerikanci u hrvatsku tvrtku ulažu čak 60 milijuna dolara

U pozadini brojnih svjetskih mobilnih i web aplikacija nalazi se Microblinkova tehnologija koja koristi kameru mobilnog telefona kako bi zamijenila ručni unos podataka, a oni su kreirali i Photomath

Microblink, svjetski lider u području računalnog vida temeljenog na umjetnoj inteligenciji, izvijestio je u srijedu da je Silversmith Capital Partners u njega investirao 60 milijuna američkih dolara. 

- Od osnivanja, prije sedam godina, ovo je prvi put da je u Microblink ušao vanjski kapital. Strateškim, dugoročnim pristupom, uspjeli smo samostalno, uz reinvestiranje dobiti razviti tvrtku koja je postala globalni tehnološki lider u svom segmentu. Ovo je bila vrlo uspješna prva faza u razvoju tvrtke, a dalje su ambicije još i veće - naglasio je suosnivač Microblinka Damir Sabol, ujedno i jedan od izumitelja popularne aplikacije Photomath.

 U pozadini brojnih svjetskih mobilnih i web aplikacija nalazi se Microblinkova tehnologija koja koristi kameru mobilnog telefona kako bi zamijenila ručni unos podataka. Najpoznatije primjene su plaćanje računa slikanjem uplatnice mobitela te identifikacija korisnika na daljinu skeniranjem osobnih identifikacijskih dokumenta. 

Partnerstvo sa Silversmithom osigurat će Microblinku još brži napredak u ključnim područjima: razvoju tehnologije i novih proizvoda, proširenju tima i izlazu na nova tržišta, navodi se u priopćenju.

U posljednjih nekoliko godina, Microblink je ostvario snažan rast. „Unatoč globalnoj krizi, koju je prouzročila pandemija, mi smo i u odnosu na prošlu godinu zabilježili čak 36 posto rasta prihoda od prodaje. Takav razvoj pratio je i rast tima, koji se u posljednje tri godine povećao tri puta i u ovom trenutku prelazi 100 stalno zaposlenih u Hrvatskoj”, rekao je Izet Ždralović, suosnivač i član uprave Microblinka.

Suosnivač i član uprave Microblinka Jurica Cerovec, pak, izrazio je uvjerenje da će ta investicija otvoriti prostor za razvoj novih inovativnih proizvoda, kao i za iskorak u do sad neistražena područja primjene umjetne inteligencije.

Kako se dalje navodi u priopćenju, tijekom investicijskog procesa Microblink se spojio s dugogodišnjim partnerom, američkom tvrtkom BlinkReceipt. Damir Sabol sada postaje član Upravnog odbora zajedno sa Sri Raom, partnerom iz Silversmitha te Darrenom Bassmanom suosnivačem BlinkReceipta, koji ujedno postaje glavni izvršni direktor (CEO) Microblinka.

Suradnja s BlinkReceiptom je krenula prije 6 godina kad su krenuli sa skeniranjem računa iz trgovina, a u pozadini koristili Microblinkovu tehnologiju. Postigli su iznimne komercijalne rezultate na američkom tržištu pa je spajanje tvrtki najbolji put koji otključava veći potencijal, kaže se u priopćenju.