Obavijesti

Tech

Komentari 0

Video intervju: Zašto semafori budućnosti danas igraju igrice

Video intervju: Zašto semafori budućnosti danas igraju igrice
1

Umjetna inteligencija vrlo je složena disciplina koja spaja sve od videoigara do futurističkih gradova.

VIDEO

- Zna biti jako teško objasniti ljudima čime se bavim - govori Vedran Vekić, voditelj Styria.AI odjela za podatkovne znanosti Trikodera, hrvatske tvrtke s desetogodišnjim portfeljem koji obuhvaća sve od razvoja aplikacija i sučelja, preko izrade internet stranica, pa do sfere umjetne inteligencije.

Ovaj diplomirani fizičar kojemu su eksperimenti s modelima strojnog učenja svakodnevica u novom intervjuu za Lvl8. pokušao je približiti poimanje takvih naprednih tehnologija široj javnosti, i to kroz prizmu gaminga.

Pogledajte kako hrvatski znanstvenik objašnjava AI kroz videoigre:

Iako gaming industrija od svojih začetaka igrači(ca)ma servira računalne protivnike čija je inteligencija "lažna", tj. unaprijed isprogramirana, najnapredniji modeli AI-a (eng. artificial intelligence) danas se nerijetko treniraju upravo na videoigrama, objašnjava Vekić

Tako je po njemu možda i najbolji primjer nevjerojatnog napretka umjetne inteligencije ovogodišnji podvig OpenAI-a, američke tvrtke koja u svoje osnivače ubraja i multimilijardera Elona Muska. Ovaj je tehnološki gigant u travnju otkrio kako je AI algoritam koji je razvijao posljednje dvije godine pobijedio OG, i dalje aktualne svjetske prvake u Doti 2, kultnoj MOBA igri iz radionice legendarnog studija Valvea.

- Radi se o nevjerojatnom postignuću - tvrdi Vekić, poglavito zbog toga što je Dota 2 izuzetno kompleksna videoigra koja kombinira elemente strategije i akcije u stvarnom vremenu, de facto nudeći bezbroj načina na koje se svaki meč može odigrati. Činjenica da su računala, koristeći modele učenja koji imitiraju veze između živčanih stanica ljudskog mozga, uspjela nadmašiti ne samo svoje kreatore već najbolje što čovječanstvo može ponuditi u ovoj gaming disciplini tako predstavlja povijesni uspjeh za AI znanost.

"Kako smo postali prvi hrvatski studio koji je dobio EU poticaj za videoigru:"

eSports tim OG od tog je proljetnog poraza obranio titulu svjetskih prvaka u Kini kada je prošlog mjeseca odnio gotovo polovicu od preko 30 milijuna američkih dolara vrijednog nagradnog fonda Dota 2 Internationala, no već sada superiorna umjetna inteligencija napreduje još i brže jer sama priroda neuronskih mreža omogućava računalima da treniraju igrajući stotine sati dnevno.

Uspjeh OpenAI-a nije samo kuriozitet iz zabavne industrije već naznaka velikih tehnoloških postignuća. Uz neke preinake, vrlo slična logika koja je ovom algoritmu omogućila trijumf nad najboljim ljudskim Dota 2 timom može se primijeniti na sustave za rukovođenje naponskim opterećenjem ili inteligentne semafore, ilustrira hrvatski znanstvenik. Dapače, ne samo da može, već je samo pitanje vremena kada i hoće.

Vekić za to vrijeme radi na jednostavnijim, ali ne i manje korisnim modelima za koje kaže kako "još" ne znaju igrati Dotu, no zato su već sada u upotrebi u Hrvatskoj, iako značajan dio javnosti nije niti svjestan da ih koristi. To je npr. slučaj s mobilnom aplikacijom Njuškala koja već preko godinu dana omogućuje korisnicima da fotografiraju neki predmet pametnim telefonom i okoriste se bržom kategorizacijom istog zahvaljujući računalnom vidu kojeg pogoni jedna takva tehnologija.

Par uzbudljivih trenutaka drugog kola Esports prvenstva Hrvatske:

Promoviranje gaminga iz perspektive sporta te industrije enormnog ekonomskog potencijala, kako za igrače tako i obilje stručnjaka iz vezanih područja poput informatičkih znanosti, temeljna je poruka Esports prvenstva Hrvatske. Premijerna sezona ovog državnog natjecanja u svojem posljednjem mjesecu koji je upravo u tijeku donosi prvi FIFA 20 turnir u regiji, a gledatelji koji se uključe u prijenose mečeva uživo i dalje imaju priliku osvojiti brojne nagrade, uključujući i PlayStation 4.

Zagrebačko finale održava se 12. listopada u prostorijama Studentskog centra, Savska 25. Ulaz je besplatan, a posjetitelje čekaju i brojna iznenađenja, kao i prilika da se druže s finalistima.

Pokretanje videa...

00:19
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.