Tech

Komentari 111

VIDEO Tko se želi čipirati? Švedska tvrtka predstavila novi način korištenja covid potvrda

VIDEO Tko se želi čipirati? Švedska tvrtka predstavila novi način korištenja covid potvrda

Potvrdu u obliku mikročipa se usađuje u ruku. Švedska start-up tvrtka tvrdi da je to najjednostavniji način pristupa informacijama o statusu procijepljenosti osobe, a oni ih koriste već godinama

Start-up tvrtka Epicenter iz Stockholma u Švedskoj predstavila je novi način nošenja korona propusnice - ugradnjom mikročipa ispod kože, javlja Daily Mail.

Tako bi covid potvrde mogao učitati svaki uređaj koji sadrži NFC (engl. near-field communication) tehnologiju. Radi se o tehnologiji koja se koristi za plaćanja bez kontakta te otključavanja vrata bez ključeva.

Šef za distribuciju tvrtke Epicentar, Hannes Sjöblad, na vlastitom je primjeru prikazao kako sve funkcionira. 

On je čip ugradio u ruku ispod kože, a kako bi saznao status cijepljenja, mobitelom je prešao preko tog dijela ruke. 

Oni koji potvrde nemaju na mobitelu ili ih često zaboravljanju, ovako bi potvrde uvijek imali kod sebe, rekao je Sjöblad.

Polovicom 2021. brojne zemlje uvele su covid potvrde, a bez njih ljudi više ne mogu prisustvovati događajima, odlaziti u javne institucije, kao ni putovati izvan zemlje.

U Epicenteru su željeli informacije s COVID propusnice učiniti što dostupnijima.

Kako su otkrili, mikročip se postavlja odmah ispod kože, u podlakticu ili između palca i kažiprsta. Sjöblad je istaknuo da je postupak potpuno  reverzibilan te da ne zahtijeva posebnu aplikaciju na mobitelu.

Ovo nije ništa novo, mikročipove koristimo već godinama

No, ovaj mikročip nije nova inovacije jer ga ta kompanije već godinama koristi na svojim djelatnicima. 

2015. objavili su kako su ugradili mikročipove u više od stotinu svojih djelatnika, koji pomoću njih mogu otvarati vrata, koristiti printere ili kupovati smoothije samo gestom ruke.

Mikročip se ugrađuje pomoću jednostavne injekcije, a kad ga se aktivira čitačem udaljenim nekoliko centimetara, mala količina podataka protječe između ta dva uređaja putem elektromagnetskih valova.

Iako COVID propusnice u obliku mikročipa još uvijek nisu spremne za široko tržište, može se zaključiti da je upravo navedeni način ugradnje onakav kakav bi se koristio i u slučaju pojave na masovnom tržištu.