Obavijesti

Tech

Komentari 22

Želite li znati više o pokojniku, mobitelom skenirajte QR grob

Želite li znati više o pokojniku, mobitelom skenirajte QR grob
6

Na austrijskim grobovima kroz nekoliko tjedana pojavit će se prvi QR kodovi koji će pružiti dodatne informacije o pokojniku jednostavnim skeniranjem mobitelom

VIDEO

Napredne tehnologije omogućit će nadgrobnim spomenicima u Austriji da budućim generacijama govore puno više informacija o pokojnicima prikazom fotografija, biografija i mnogih drugih podataka. Sve što će vam trebati je pametni mobitel i aplikacija koja čita QR (quick responsive) kod uklesan na spomenik. Ti se kodovi već uvelike koriste u oglašavanju dajući dodatne informacije uz oglase, a za nekoliko tjedana kodovi će se početi pojavljivati i na austrijskim grobovima. 

Voditelj projekta Jörg Bauer, koji na tome radi već nekoliko godina, kaže da će bude li to mreža dopuštala, ljudi moći vidjeti i video iako mu se osobno ne sviđa ideja da glasna glazba ometa mir na groblju. 

Ovi QR kodovi mogli bi tako uskoro obožavateljima Mozarta i Beethovena na bečkom groblju pružiti dodatne informacije o njihovim kompozicijama, iako još nema nikakvih planova da se tamo i postave kodovi. 

- Imamo sjajnu priliku da nadgrobni spomenici opet postanu tihi svjedoci prošlosti, ali sada možemo QR kodovima poslati i potpuno novu poruku i to je ljepota svega - rekao je Timothy Vincent, klesar iz njemačkog Wettera koji je jedan od dvojice klesara koji već izrađuju kodove na grobovima. 

Primjena QR kodova sve je šira, tako su lani primjerice u Nizozemskoj izdali kovanicu s kodom, dok je na grobljima ipak to nešto sporije, uglavnom zbog privatnosti pokojnika. No, nakon Japana, pametni kodovi javljaju se u SAD-u, Velikoj Britaniji, Australiji i Njemačkoj, piše Reuters. Tako pogrebno poduzeće u engleskom gradu Pooleu već i nudi dodavanje QR koda na nadgrobni spomenik. 

Uz mogući otpor prema novim tehnologijama, problem bi mogla biti i cijena izrade QR koda, ali i trošak za postavljanje podataka na internet. 

Bauer kaže da su mogućnosti korištenja kodova raznolike, no dodaje i da imaju tehničkih prepreka, poput spremanja podataka i plaćanja za hosting, ali i zaštite privatnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin