Obavijesti

Tech

Komentari 4

"Znamo da nas prisluškuju, ali sve je i dalje ostalo skoro isto"

"Znamo da nas prisluškuju, ali sve je i dalje ostalo skoro isto"
2

Sad kad znamo da je to istina sve je ostalo isto, rekao je stručnjak za cloud na WinDaysima. Kaže da je bolje pitanje kako je agent mogao iznijeti toliko podataka

VIDEO

Davida Chappell, stručnjak za cloud, na svom predavanju rekao je da privatni i javni cloud rabe istu tehnologiju, ali imaju različitu svrhu. 

- Može li javni cloud sačuvati moje podatke? – pita se i dodaje da treba vjerovati da će sve biti sigurno. Kaže kako nitko s kim je razgovarao nije bio iznenađen otkrićem američkog zviždača Edwarda Snowdena da vlada može pratiti što radimo na internetu, ali da usprkos tome nitko nije promijenio svoje navike.

- Svi su o tome pričali i sumnjali da se to dešava, ali sad kad znamo da je to istina sve je ostalo isto. Osobno nisam bio s tim iznenađen. Bio sam šokiran otkrićem, ali ne i iznenađen. Bolje je pitanje kako je moguće da jedan agent NSA-a na disku iz vladine zgrade iznese toliko podataka – smatra Chappell.

Kaže kako velike tvrtke upotrebljavaju jeftine servere koji su veličine pizze i koštaju oko 2000 dolara, a kad se pokvare jednostavno ih bace i zamijene drugima. U korištenju clouda kaže da neke tvrtke jako zaostaju, a za nekoliko godina misli da će na tržištu ostati samo Microsoft, Amazon i Google.

Chappell je dosad držao predavanja na pet kontinenata, njegove knjige su prevedene na desetke jezika i koriste se na prestižnim sveučilištima, a savjetovao je i mnoge poznate klijente poput HP-a i američkog Sveučilišta Stanford. 

Car: Treba preuzeti rizik. Najveći rizik je ne riskirati

Tomislav Car, direktor i jedan od osnivača tvrtke Infinum, objasnio je “Kako od razvoja softvera napraviti stabilan biznis“. Car tako kaže da prvo morate smisliti što ste. Osim programiranja osvrnuo se na način poslovanja tvrtke. Kaže da se odluku ne smije donositi prebrzo ili s njom čekati predugo.

- Bolje je donijeti lošu odluku nego nikakvu. Treba preuzeti rizik. Najveći rizik je ne riskirati. Treba vjerovati intuiciji i dati ljudima da rade te im dopustiti i pogreške. Ako do pogreške dođe, ne smije im se pristupiti riječima kako se tako nešto nikada ne smije ponoviti, već sjesti s njima i razgovorom oko onoga što je pošlo po zlu riješiti problem – kaže Car. 

Smatra da gdje se ljudi ne žale tu nema ni napretka te da je dobro ponekad i izgubiti novac kako bi se postigao bolji proizvod. Potencijalne osnivače tvrtki upozorava da se ne nadaju pomoći države i da se na to nikada ne oslanjaju. Novac mu je kao kisik. Kad ga nema tvrtka umire. Mišljenja je kako tvrtka mora imati novca barem za tri mjeseca hladnog pogona (plaće radnika i mjesečne troškove).

Bitno mu je da su zaposlenici sretni pa im mjesečno daje team budget koji oni mogu iskoristiti za provod kako bi se međusobno što više povezali i time bili produktivniji. Želi li tvrtka privući međunarodne klijente potrebno je izraditi internetsku stranicu na engleskom jeziku, ali nikako ne raditi duplu stranicu, kao naprimjer na hrvatskom i engleskom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta