Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Danas je Dan pizze! Ovo su sve zablude o svima omiljenom jelu

Znate li gdje je napravljena prva pizza na svijetu i zašto svaka koja se dostavi ima plastični trokutić u kartonskoj kutiji? Koju vi najviše volite jesti?

Video: 24sata Video

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Najveći mitovi o pizzi su da potječe iz Italije. Prava je istina da umak od rajčice i sir na tijestu od pizze imaju svoje korijene u Napulju, no preteču pizze su u stvari prvi napravili antički Grci. Jedan od mitova je i da se najviše jede pizza sa sirom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1193800 / ]

Pizza je mnogima jedna od omiljenih delicija. No, mnogi se pitaju zašto je pizza okrugla, reže se na trokute, a pakira u četvrtaste kutije. Odgovor je - zbog lakoće i jednostavnosti! Proizvodnja četvrtastih kutija je jeftinija i jednostavnija jer se četvrtasta kutija može napraviti od jednog komada kartona. Četvrtaste kutije su lakše za pakiranje pizze prije dostave. Izrada okruglih kutija za pizzu bi, s druge strane, bila dosta zahtjevna i komplicirana, a samim tim i skuplja, što nije isplativo vlasnicima restorana i pizzerija. 

Zašto se reže na trokute? Stvar je opet u praktičnosti. To je, naime, najbrži i  najbolji način da se pizza isiječe na jednake dijelove.

Premda se ne slažu svi oko datuma, pa se spominje i 1. srpnja i 28. srpnja, većina ipak Međunarodni dan pizze slavi 9. veljače. Zašto baš taj datum, nije posve sigurno. No, koga briga. Uživajte u deliciji!

Message