Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Matko (23) iz Zagreba ima 148 cm: Svi mi govore da sam hobit

Najgore mi je kad dođem u trgovinu, a najomiljeniji slatkiš mi je na najvišoj polici, našalio se Matko. Rođen je s prosječnom težinom i visinom, ali su liječnici sa šest mjeseci shvatili da s njim nešto nije uredu

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL, Robert Anic/PIXSELL

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Nekad znam reći da sam ja ‘big midget’ ili veliki patuljak jer sam prenizak za prosječnog čovjeka, a previsok za patuljasti rast, rekao je Matko Jurić (23) iz Zagreba. Visok je 148 centimetara i ima blagi oblik patuljastog rasta, odnosno hondrodistrofiju.  No, njegovo stanje, kaže, nimalo ne utječe na način kako živi.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Njegovatelj je osobama s Downovim sindromom i mentalnom retardacijom, trenira košarku u kolicima, druži se i prihvaća sebe i druge kakvi jesu. 

BEZ STIGME Bivši beskućnik: 'Kopao sam po smeću i grizli su me štakori...'

- Najgore mi je kad dođem u trgovinu, a najomiljeniji slatkiš mi je na najvišoj polici - našalio se Matko, koji bi na sebi mijenjao samo višak kilograma. Rođen je s prosječnom težinom i visinom, ali su liječnici sa šest mjeseci shvatili da s njim nešto nije uredu. 

S 17 godina je i sam shvatio da više neće rasti, ali ta činjenica ga nije previše iznenadila jer je, kaže, u društvu uvijek bio najniži. 

- Većina ljudi raste do 21. godine, ali kod mene je to bilo do 17. i upisano mi je 148 centimetara - rekao je s osmijehom na licu. 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

- Nisam pao u depresiju. Svatko od nas se s nečime nosi. Za mene je to nizak rast. Ja sam možda malen, ali sam dovoljno velik da mogu osvojiti Mount Everest - rekao je. Kaže da ga uglavnom djeca čudno gledaju, a odraslima i nije baš zanimljiv.

Ponekad mu viču 'zmajo, zmajo', zbog reklame u kojoj također glumi osoba patuljastog rasta, ali on im uvijek 'vrati' osmijehom. 

Matko Juric | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

- Obožavam se šaliti na svoj račun jer na taj način čovjek prihvaća sebe. Redovito mi govore i da sam hobit jer nosim broj cipele 44, a nizak sam - požalio se. 

Jedini problem, kaže, je to što u košarci u kolicima ne može zakucati. Čak se ni sustav prema njemu ne odnosi kao prema nekome tko je 'drugačiji'. 

- Jedina prednost je što u odnosu na druge imam dva dana više godišnjeg odmora - rekao je Matko. 

Message