Obavijesti

Video

Komentari 0

Otkrijte zašto vam izbijaju akne na licu i kako ih spriječiti

Mjesto izbijanja prištića na licu može otkriti puno o vašem zdravlju i navikama. Ako ste se pitali zašto vam baš stalno izbijaju prištići na bradu ili obrazima, doznajte što ih uzrokuje i kako ih spriječiti.

VIDEO

Akne, miteseri, prištići i masna koža često su neumoran neprijatelj za blistav ten. U pubertetu najčešće ih uzrokuje bujanje hormona, a kod djevojaka često se javljaju i kasnije zbog hormonalnih poremećaja. No, kada je s hormonima sve u redu, a prištići ne odlaze, uzroci mogu biti u našim svakodnevnim navikama i proizvodima koje koristimo.Ako se bubuljice pojavljuju stalno na istim mjestima na licu govore nam nešto i o našem zdravlju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:57

Na obrazima prištići najčešće nastaju zbog nakupljanja bakterija i prljavštine. Najčešće bakterije prenosimo na lice neopranim rukama i zato je izrazito važno voditi higijenu ruku. Bitno je i očistiti kistove kojima nanosimo šminku, jer oni često postanu leglo bakterija. Također, ekran mobitela koji prislanjamo svakodnevno na lice, moramo redovito čistiti antibakterijskim sredstvima.

Prištići na bradi i duž čeljusti znak su hormonalnih promjena i poremećaja. Zato nam prije mjesečnice upravo na tom mjestu najviše izbijaju bubuljice. Ako imate redovitu mjesečnicu, počnite tjedan dana prije početka mjesečnice intenzivno čistiti lice. Takvim preventivnim mjerama, možete ublažiti prištiće.

Stres je uzročnik kožnih nepravilnosti na tzv. "T-zoni", odnosno prostoru čela i nosa. Kada nam je tijelo pod stresom, počinje lučiti razne hormone koji dovode do izbijanja prištića na ovoj zoni.

Na rubovima lica uz kosu, prištići se javljaju zbog bakterija u kosi. Ako stalno diramo prstima kosu, a kosa nam pada preko lica, tako prenosimo na lice velik broj bakterija. Također, brojni preparati za kosu sadrže puno ulja i raznih sastojaka koji ako su u dodiru s licom, dovode do začepljenja pora i izbijanja akni.

Dobra prehrana najvažnije je za naše zdravlje. Tako masna i neuravnotežena prehrana može imati i posljedice za naš ten. Konzumiranje velikog broja mliječnih proizvoda dovest će do neželjenih prištića. Također, kisele namirnice poput octa mogu izazvati prištiće, posebice oko usta. Unošenje dovoljno zdravog povrća i voća puno antioksidansa, dobro je za preventivu.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno