Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pakao u 'raju': Jezivi prizori uništenja nakon megapožara!

Kalifornijski gradić Paradise ima iskustva sa šumskim požarima, no teško da se itko u njemu mogao pripremiti za pustoš koju je iza sebe ovih dana ostavio "megapožar"

Foto: TERRAY SYLVESTER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
3 komentara

Youtuber Dan Ryant snimio je u Paradiseu kadrove koji svjedoče o šteti nakon najsmrtonosnijeg požara ikad zabilježenog u Kaliforniji.

U srijedu se vozio kroz Paradise, 144 kilometara udaljenom od Sacramenta, te snimio posljedice buktinje koja je uzela 56 ljudskih života i uništila 50 tisuća hektara površine.

Vozio se kroz ostatke grada koji izgleda kao da je stradao u nuklearnom napadu. Od vatre su sačuvani samo crkva, nekoliko kuća i groblje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Gradić od 27 tisuća stanovnika pretvorio se u pustoš.

Bila je potrebna samo jedna iskra na cesti Camp Creek, zapadno od naselja, te jesenski vjetrovi "El Diablo" koji su puhali brzinom od 80 kilometara na sat da nastane najrazorniji i najsmrtonosniji požar u povijesti Kalifornije - "Camp Fire" (Logorska vatra).

Šireći se na zapad, požar je uništio gotovo 6500 kuća i stvorio vlastite vatrene vrtloge koji su svake minute gutali površinu od osamdeset nogometnih stadiona. 

Ovo je samo jedan u nizu megapožara u Kaliforniji uzrokovanih sušom i promjenjivim vjetrovima, snažnijih i bržih nego ikad.

TRAGEDIJA U KALIFORNIJI Gerard Butler ostao bez kuće: 'Požar guta sve pred sobom...'

Vlasti u Kaliforniji zadnjih godina bilježe povećanje takvih velikih, eksplozivnih i brzih buktinja u sezoni požara, koja sada traje gotovo cijelu godinu.

Četiri od pet najvećih požara u povijesti Kalifornije dogodila su se u zadnjih šest godina.

U gradiću Paradiseu 211 dana nije bilo spomena vrijedne kiše. Uz to, smješten je na brežuljku u podnožju Sierra Nevade i okružen potencijalnom lomačom suhog ili odumrlog drveća koju je za sobom ostavila petogodišnja suša.

Ovo je jedna od najgorih požarnih sezona u državi. U područjima kojima upravlja Kalifornijski odjel za šumarstvo i zaštitu od požara (Cal Fire) izgorjela je gotovo dvostruko veća površina nego lani.

Bivši dužnosnici Američke šumarske službe kao što je Jerry Williams kažu da se naglasak previše stavlja na borbu protiv požara umjesto da se prihvati da su oni prirodna pojava i da se minimizira njihov utjecaj.

Heavy traffic is seen as cars head south to avoid the Woosley Fire in Malibu EVAKUIRALI 150.000 LJUDI Požari pustoše Kaliforniju: Devet mrtvih, deseci nestalih

Radi se o šumama kojima su požari tisućljećima bili sastavni dio ekosustava, ali su postale stare i nezdrave i time savršeno gorivo za megapožare.

"Svake godine postavimo novi rekord, uložimo još više u gašenje požara, umjesto u minimaliziranje štete i pitamo se zašto nam ne ide", rekao je Williams, bivši direktor za požare i avijaciju Američke šumarske službe.

KALIFORNIJA GORI Kim je prisiljena evakuirati se zbog požara: Molite se za nas

Dužnosnici za borbu protiv požara kažu da trend većih, destruktivnijih požara izaziva usahla vegetacija, promjenjivi i nepredvidljivi vjetrovi i visoke temperature uzrokovane klimatskim promjenama.

Američki predsjednik Donald Trump za požare je okrivio kalifornijske vlasti jer nisu raskrčile šume pune lako zapaljivog materijala.

Glasnogovornica Cal Fire-a Lia Parker kazala je da je u igri puno više čimbenika od sječe stabala.

"Puno toga povezano je s klimom. Imamo značajan porast temperature. Imamo širenje suhih i odumrlih područja", kazala je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message