Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pripazite! 7 neobičnih pravila za stolom u drugim kulturama

Pravila ponašanja za stolom u našoj kulturi su jasna, ali ono što je kod nas neprihvatljivo, u drugim je zemljama čak i poželjno. Poput srkanja rezanaca iz juhe u Japanu

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Doznajte više o pravilima ponašanja za stolom u državama diljem svijeta, možda će vam biti korisna ne sljedećem putovanju.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:


1. Želite li dodatno posoliti ili popapriti već posluženo jelo u Portugalu ili Egiptu, radije se suzdržite jer to je najveća moguća uvreda kuharu. Naime, znači da on nije dobro skuhao jelo.

2. U Koreji je izuzetno nepristojno ulijevati piće samom sebi. Prema korejskom bontonu trebate pričekati da drugi primijete vašu praznu čašu i napune je. Ne primijeti li to nitko, možete slobodno zamoliti nekog da vam pomogne. Naravno, i vi morate biti pažljivi i dolijevati čaše drugima.

3. U Brazilu je potpuno neprihvatljivo za stolom jesti rukama. Čak se i sendvič jede vilicom i nožem.

4. Italija je zemlja u kojoj su pravila i zakoni često više smjernice nego stroge odredbe. Dosta se toga tolerira. Osim naručivanja cappuccina nakon 11 sati.  Eventualno do 12, ako ste ustali kasno. Naime, mlijeko se pije samo ujutro, smatraju Talijani.

5. Još jedno talijansko pravilo je da se parmezan ne riba na riblja jela. Ni na crni rižot ni na špagete s plodovima mora.

6. U Velikoj Britaniji, kad u čaj dodate šećer i promiješate ga žličicom, pazite da ona ne dotakne rubove šalice. Miješati morate nečujno, a tako nećete ni oštetiti krhki porculan. Žličicu ne smijete nikad ostaviti u šalici nego je odložiti na tanjurić.

7. U Japanu i Indiji od vas se očekuje da pojedete sve s tanjura jer to je način na koji pokazujete da vam je jelo bilo ukusno. S druge strane, u Kini uvijek morate ostaviti malo hrane jer pojedete li sve, zapravo govorite da niste dobili dovoljno hrane.

Message