Obavijesti

Video

Komentari 16

Pripazite! 7 neobičnih pravila za stolom u drugim kulturama

Pravila ponašanja za stolom u našoj kulturi su jasna, ali ono što je kod nas neprihvatljivo, u drugim je zemljama čak i poželjno. Poput srkanja rezanaca iz juhe u Japanu

VIDEO

Doznajte više o pravilima ponašanja za stolom u državama diljem svijeta, možda će vam biti korisna ne sljedećem putovanju.

Pokretanje videa...

01:37


1. Želite li dodatno posoliti ili popapriti već posluženo jelo u Portugalu ili Egiptu, radije se suzdržite jer to je najveća moguća uvreda kuharu. Naime, znači da on nije dobro skuhao jelo.

2. U Koreji je izuzetno nepristojno ulijevati piće samom sebi. Prema korejskom bontonu trebate pričekati da drugi primijete vašu praznu čašu i napune je. Ne primijeti li to nitko, možete slobodno zamoliti nekog da vam pomogne. Naravno, i vi morate biti pažljivi i dolijevati čaše drugima.

3. U Brazilu je potpuno neprihvatljivo za stolom jesti rukama. Čak se i sendvič jede vilicom i nožem.

4. Italija je zemlja u kojoj su pravila i zakoni često više smjernice nego stroge odredbe. Dosta se toga tolerira. Osim naručivanja cappuccina nakon 11 sati.  Eventualno do 12, ako ste ustali kasno. Naime, mlijeko se pije samo ujutro, smatraju Talijani.

5. Još jedno talijansko pravilo je da se parmezan ne riba na riblja jela. Ni na crni rižot ni na špagete s plodovima mora.

6. U Velikoj Britaniji, kad u čaj dodate šećer i promiješate ga žličicom, pazite da ona ne dotakne rubove šalice. Miješati morate nečujno, a tako nećete ni oštetiti krhki porculan. Žličicu ne smijete nikad ostaviti u šalici nego je odložiti na tanjurić.

7. U Japanu i Indiji od vas se očekuje da pojedete sve s tanjura jer to je način na koji pokazujete da vam je jelo bilo ukusno. S druge strane, u Kini uvijek morate ostaviti malo hrane jer pojedete li sve, zapravo govorite da niste dobili dovoljno hrane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno