Obavijesti

Video

Komentari 159

Splićanke su se mlatile do krvi: 'Neki učenici tuku se za novac'

Splićani su potpuno zgroženi, ne samo fizičkim obračunom djevojaka nego još više navijanjem te pasivnim promatranjem ostalih učenika. Stanari Ličke ulice isprva nisu vjerovali što se zbiva...

VIDEO

Dvije djevojke staju jedna nasuprot druge. Podižu ruke u “gard” za tučnjavu i kreću. Sitnija djevojka odmah napada nogom u glavu. Dok se njih dvije nekoliko minuta mlate, njihovi kolege stoje uokolo i glasno navijaju.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:13

Brutalne scene tučnjave dviju srednjoškolki iz Splita prikazuje snimka koja od jučer kruži društvenim mrežama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oborila ju je pa nasrnula

Cijela drama odvijala se na parkingu u Ličkoj ulici u Splitu. I dok je masa glasno navijala, krupnija djevojka udarila je mršaviju u glavu, nakon čega je slabija završila na podu. Jača i veća djevojka okomila se na nju svom snagom. U jednom trenu je zastala i ozareno pogledala okupljenu raju. Videći u njima ohrabrenje i poticaj, nastavila je tući djevojku na podu. Tučnjavu su ipak ubrzo prekinuli njihovi školski kolege, a slabija djevojka bila je uznemirena i ošamućena.

Video koji je šokirao Hrvatsku: Učenice su se mlatile do krvi...
Video koji je šokirao Hrvatsku: Učenice su se mlatile do krvi...

Splićani su potpuno zgroženi, ne samo fizičkim obračunom djevojaka nego još više navijanjem te pasivnim promatranjem ostalih učenika.

Stanari Ličke ulice, u kojoj su se djevojke tukle, isprva nisu vjerovali što se zbiva.

- Malo poslije 13 sati djeca su počela pristizati na parkiralište. Prema mojoj procjeni, bilo ih je između 300 i 500. Od velikog broja djece tučnjavu nisam vidio, ali čuo sam navijanje i galamu. Policija je stigla brzo, a djeca su se razišla. Tek kasnije, kad sam vidio snimke na internetu, shvatio sam kakva se strahota dogodila - rekao nam je stanar Ličke ulice koji je želio ostati anoniman.

Jedan od stanara iz obližnje Sukoišanske ulice čuo je za tučnjavu, ali kasnije i vidio snimke na internetu.

- Živim tu u blizini, susjedi su mi rekli što se dogodilo, a i vidio sam na webu. Što reći?!

1
| Foto: 24sata.hr

Misle da će biti popularni

Svi znamo kakve filmove gledaju i kakve kompjutorske igre igraju naša djeca. O sportu da i ne pričamo. Glavne zvijezde su im oni iz ‘kaveza’, što, kako sami kažu, polugama protivnicima ‘čupaju’ ruke i noge, ‘otvaraju’ glave ili ‘premještaju’ jetru - rekao je.

Iz splitske policije rekli su nam da je u tijeku kriminalistička obrada kako bi rasvijetlili sve okolnosti slučaja.

Tučnjava u Splitu: Maloljetnice ispitali, prijeti im čak i zatvor
Tučnjava u Splitu: Maloljetnice ispitali, prijeti im čak i zatvor

- Današnji adolescenti sa svih strana dobivaju poruke da nas nasilje i seksualizirano ponašanje odmah učini popularnima, da odmah dobijemo naslovnice te da se o nama automatski govori - tvrdi psihologinja Gordana Buljan-Flander.

Ne ulazeći u konkretan slučaj, iz dugogodišnje prakse mogu reći da adolescenti imaju potrebu biti popularni, odmah, ovdje i sada, dodaje Buljan-Flander. Zato se, kaže, odlučuju na nasilje.

Odgovornost vidi prije svega u odraslima, koji djeci šalju potpuno pogrešan sustav vrijednosti.

'Problem je što roditelji danas s djecom provode vrlo malo vremena'

- Mladi se ponašaju u skladu s vrijednostima koje im mi odrasli nudimo. Problem je što roditelji danas s djecom provode vrlo malo vremena, doslovno po deset minuta. Koje i kakve vrijednosti im u tom vremenu mogu uspješno prenijeti - pita se Buljan-Flander i dodaje da se djeci neprestano nude takozvani nasilni heroji.

- Najvećim dijelom smo mi odrasli odgovorni za to kako se mladi ponašaju, u skladu s vrijednostima koje smo im ponudili - smatra Buljan-Flander. Rješenje za sukobe te vrste vidi u proaktivnom, pravodobnom reagiranju.

- Već u najranijoj dobi trebalo bi prepoznati takozvanu rizičnu djecu, koja su sklonija ekstremnom ponašanju, kao i rizične obitelji te s njima raditi na rješavanju tih problema - zaključila je naša sugovornica.

Policija otkrila tko je jedna od djevojaka iz tučnjave u Splitu
Policija otkrila tko je jedna od djevojaka iz tučnjave u Splitu

Split nije izoliran slučaj

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak oštro je osudila rastući trend nasilja u školama. Tvrdi kako taj problem nije samo hrvatski nego i svjetski te da se u njegovu rješavanju moraju angažirati svi - od centara za socijalnu skrb pa do roditelja, dok resorno ministarstvo daje programe prevencije.

- Ministarstvo obrazovanja posljednje tri godine provodi program ‘Živi život bez nasilja’. Ove godine imamo 15 različitih programa prevencije vršnjačkog nasilja, uspostavljeni protokol što činiti u takvim situacijama, ali i tim za krizne situacije psihološke pomoći u školama - rekla je ministrica Divjak.

Oni se tuku, a publika plaća da bi ih gledala

Zaista je brutalan video za gledanje. Fizičkih obračuna bilo je i u vrijeme prijašnjih generacija, ali bili su daleko manje ekstremni nego danas, smatra socijalni pedagog i psihoterapeut Nebojša Buđanovac.

Kako kaže, ima određena znanja i uvide u to da nasilni oblici fizičkih obračuna među učenicima osnovnih i srednjih škola nisu samo posljedica razmirica i svađi.

- Priča se da se neki srednjoškolci tuku za novac. Obračuni se dogovaraju unaprijed između mladih ljudi koji treniraju neki borilački sport, primjerice kickboxing. Svoja znanja i vještine koje stječu na treninzima koriste kako bi zaradili - tvrdi Buđanovac.

Pritom ističe kako svi koji gledaju tučnjavu, navijaju, snimaju, zapravo sudjeluju i plaćaju za to. Dodaje da ne zna je li u konkretnom slučaju tučnjave djevojaka u Splitu uistinu riječ o dogovoru ili obračunu zbog svađe, no tvrdi da je problem nasilja među učenicima velik problem i na individualnoj i na kolektivnoj razini.

- Jako puno toga ovisi o odgoju. Primjerice, djeca koja su drukčije odgojena nikad neće pribjeći tome da tučnjavom rješavaju probleme ili da zarađuju tako da se tuku za novac. S druge strane, društvo je pridonijelo mistifikaciji ovakvog načina rješavanja problema i sigurno se može govoriti o tome da društvo ima svoju odgovornost - tvrdi Buđanovac i zaključuje:

- Djecu moramo učiti etičkim i moralnim vrijednostima koje ne sadrže potrebu za nasiljem i dominiranjem nad nekim.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Troškovi za Uskrs? 'Ne mogu ništa reći o tome, jednako'
VOX POPULI

Troškovi za Uskrs? 'Ne mogu ništa reći o tome, jednako'

Pitali smo prolaznike koliko misle da će potprošiti ove godine za Uskrs. I dok većina kaže da će potrošiti više, neki tvrde da će im biti isto. Pogledajte u videu na YouTube kanalu i Videoteci 24sata

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje