Obavijesti

Video

Komentari 1

To što svatko ima dobar mobitel ne znači da radi dobar video - Žiri se složio: Sadržaj je kralj!

To što svatko ima dobar mobitel ne znači da radi dobar video - Žiri se složio: Sadržaj je kralj!
4

24sata prvi u regiji u lipnju organizira dodjelu nagrada u metaversu. Nagradit ćemo najoriginalnije videe na digitalu. Svoje mišljenje podijelili su i članovi žirija Ivan Lovreček, Mia Biberović i Anamaria Todorić

VIDEO

Oriđiđi Video Awardsi 24sata slave kreativne i originalne video kampanje na digitalnim platformama. Na virtualnom spektaklu u lipnju ove godine, u metaverseu ćemo najorginalnije digitalne video kampanje i video content kreatore. Prijavljene videe u čak 11 kategorija ocijenjivat će naš strogi, ali pravedni žiri. Jedni od njih su Anamaria Todorić, direktorica digitalnog poslovanja Večernjeg lista, Mia Biberović, glavna urednica Netokracije i izvršna direktorica HUDI-ja, te Ivan Lovreček, producent i osnivač Videoclicka. O tome kako se tržište prilagođava novim video trendovima te je li sadržaj uistinu 'kralj' prodiskutirali smo s njih troje.

Panel "Znanje je in: Cool je biti pametan" na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska"

Posljednjih godina video je postao kralj i svaki brend koji drži do sebe debelo će ga uključiti u svoju strategiju. Zbog čega je video tako popularan?

Anamaria: Vjerujem da je razlog popularnosti u idelanoj kombinaciji informacije i zabave. Kroz video je lakše prezentirati svaku vijest, a osim toga mnogo sjajnih influncera, poznatih i nepoznatih ljudi video format koristi kako bi prezentirali svoju ideju, šale i trendove. 

Mia: Izdvojila bih tehnološki napredak. Brzine interneta sve su veće, uređaji su sve pametniji, aplikacija za gledanje i uređivanje videa sve je više, tehnologija je sve pristupačnija...

Ivan: Ako slika govori tisuću riječi, onda je u jednom videu od minute gotovo milijun i pol riječi ... Video je vrsta sadržaja koja se vrlo jednostavno konzumira i kod gledatelja izaziva snažne emocije.

Prilikom produkcije videa za digital čemu se posebno treba pridavati pažnja? Da li je to zanimljiv sadržaj, dinamika kadrova, ljepota istih ili pak nešto drugo?

Anamaria: Sadržaj je kralj. No, naravno, da dobar sadržaj ne može doći do izražaja bez dobrih kadrova, dinamike, glazbe, vica, ideje...pa i 'tajminga' kada se koji video objavljuje. Sadržaj na medijskim platformama danas se bori i sa YT, TikTok sadržajem, Netflixom...– očito je video kralj, ali i vodi žestoku bitku sa sjajnom konkurencijom.

Mia: Neki od ovih faktora ovise o platformi. Za jedan YouTube, osim sadržaja, važna je i kvalitetna produkcija. Za jedan TikTok… Najvažniji je sadržaj te brzo reagiranje na trendove (ili čak pokretanje trendova). No, samim time, vijek takvih videa daleko je kraći i potrebno je kreirati više videa da bi kreator ostao relevantan. U svakom slučaju, oba smjera zahtijevaju puno rada i kreativnosti. 

Ivan: Posljednjih je godina bilo puno razgovora o formatima, pa su mnogi predviđali da će se zbog sve veće konzumacije putem mobitela svi prebaciti na vertikalne formate. Međutim preživjeli su gotovo svi formati, a i pojavili su se neki novi jer je najvažniji sadržaj, odnosno pridobiti pažnju gledatelja u onih par dragocjenih sekundi na početku. 

Član ste žirija Oriđiđi Video Awardsa koji će se odviti u metaverseu, što vas posebno veseli u tome segmentu žiriranja te kojim ćete se načelima, osim unaprijed definiranim kriterijima ocijenjivanja, voditi dok ćete glasati za pristigle video uratke?

Anamaria: Vjerujem da ću uživati u sjajnom sadržaju. S obzirom da zbog prirode svog posla gledam i čitam jako puno sadržaja prilično sam sigurna da ću biti zahtjevan član žirija te da će kod mene uistinu paliti 'faktor iznenađenja', odnosno da će me impresionirati dobar sadržaj, ali i ono što nisam već negdje vidjela. Znači ja uistinu očekujem originalnost, a možda manje kvalitetu u tehničkom smislu. Sigurna sam da ću vidjeti sjajne uratke i to me jako veseli.

Mia: Veseli me vidjeti kreativan sadržaj, jer sam vjerojatno mnogo toga propustila, iako pokušavam pratiti što se događa u regiji - toliko toga se kreira da je nemoguće konzumirati! I to je u redu, svaki kreator može pronaći svoju nišu. 

Ivan: Oriđiđi Video Awards je odličan projekt kojim online video konačno postaje ravnopravan svim drugim komunikacijskim formama. U sadržaju me uvijek najviše zanima kreativnost i inovativnost, pomicanje granica pa i eksperiment koji će izazvati reakciju publike.

Na koji način se vaša branša prilagodila stalnom razvoju i napretku tehnologije i na koji način ste implementirali te iste promjene i trendove u vašu svakodnevicu?

Anamaria: Mi smo nešto fokusiraniji na news i politiku te nastojimo 'teške' teme upravo kroz kraće video formate približiti i mlađoj pa istovremeno i prilično zahtjevoj publici. Naš moto je da smo tamo gdje je publika, a sama platforma nam više ne igra ulogu – izdajemo novine i magazine, ali i imamo niz portala, aplikacija, micrositeova, aktivni smo na TikToku, YouTubeu, Linkedinu, Tweeteru, Instagramu i, naravno, Faceu preko kojeg dolazimo do više od trećine svojih digitalnih čitatelja.

Mia: Što se tiče Netokracije, glavni dio video sadržaja odnosi se na naš podcast - iako su podcasti prvenstveno audio emisije. Prije što smo pokrenuli naš malim istraživanjem došli smo do toga da osobe iz naše regije “slušaju” podcaste putem YouTubea. Zbog toga smo i mi odmah došli na YouTube, prvo u 'kućnom' izdanju s jednostavnim kamerama, a kasnije smo prešli u pravi studio, zahvaljujući suradnji s Podcast Studijem.

Ivan: Za Videoclick su podaci u srcu svega što radimo. Razumijevanjem i interpretiranjem podataka o online video sadržaju možemo predvidjeti tržišne trendove i razvijati sadržaj kojeg publika voli i želi gledati. To je ključno za povrat investicije u taj isti sadržaj. To sam naučio u svojoj televizijskoj karijeri i korištenje podataka u strateškom i taktičkom upravljanju je neminovno i za digitalno tržište.

VIDEO

Čini li vam se da je u našoj regiji video kao format malo podcijenjen te koliko se zapravo stvarno iskorištavaju njegovi benefiti?

Anamaria: Definitivno je! Iako je svijet odavno rekao da se vijesti danas više nego ikada prate preko videa. Oglašivačima je video sadržaj izuzetno zanimljiv što i pokazuju angažiranjem sve više influencera, tako da video formati ne da su 'zvijezde' tržišta već su i predvodnici. Biti medijska kuća nemoguće je bez video sadržaja.

Mia: Najviše me oduševljavaju kreatori pojedinci koji rade sadržaj ne bi li educirali ili zabavili svoju publiku - ili oboje. Kako sam zaljubljenica u marketing, drago mi je vidjeti i kad jedan takav kreator ostvari dobru suradnju s brendovima, na način da zadrži svoju originalnost, da publika dobro reagira, a i da brend postigne dobre rezultate.

Ivan: U svakom slučaju postoji veliki prostor za napredak jer ne koristimo sve mogućnosti koje nam video pruža. Iz produkcijskog iskustva mogu reći da na tržištu nedostaje i kvantitete i kvalitete. Veliki sam zagovornik toga da se snima puno, a da se na greškama uči i polako diže kvaliteta. S druge strane mislim da su brandovi počeli prepoznavati važnost online videa bez kojih više nema uspješnih kampanja. Ali isto tako moraju biti svjesni da je video relativno skup i trebaju biti spremni na ulaganje. To što danas svatko imam mobitel koji može snimiti visoku kvalitetu slike ne znači da se profesionalne produkcije mogu tako snimati. 

Prijavite se i vi u jednu od 11 kategorija i dodajte u svoj životopis iskustvo virtualnog natjecanja za najboljeg content kreatora i video kampanja. Prijave traju do 29. svibnja 2022. Na OVA microsite-u. Vidimo se, virtualno! 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Savjeti uspješne poduzetnice Manuele Šole: ‘Prepreka će biti, ali tu smo da ih preskočimo’
KVAKA24

Savjeti uspješne poduzetnice Manuele Šole: ‘Prepreka će biti, ali tu smo da ih preskočimo’

Manuela Šola je uspješna poduzetnica. Predsjednica je Nadzornog odbora Hrvatske udruge poslodavaca, Dopredsjednica Udruge malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca te vlasnica i direktorica poduzeća Komunikacijski laboratorij. Ispričala nam je savjete za sve koji kreću u poduzetništvo

Rimski će nastupiti u Areni Zagreb: 'Za par stotina eura svatko može napraviti studio'
24 PITANJA

Rimski će nastupiti u Areni Zagreb: 'Za par stotina eura svatko može napraviti studio'

Rimski nam je odgovorio na 24 pitanja. Otkrio nam je koji su prvi izvođači koje je slušao u mladosti, birao je između Grše i Hiljsona te otkrio zašto misli da je scena postala dostupna svima
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić