Video

Komentari 0

Velika praška izložba o Stjepanu Radiću: 'Svojim važnim radom povezao je Češku i Hrvatsku'

Velika praška izložba o Stjepanu Radiću: 'Svojim važnim radom povezao je Češku i Hrvatsku'

Kulturni centar braće Radić je 14. srpnja održao izložbu posvećenu životu i dijelu hrvatskog političara tijekom koje su naglasak stavili na njegovu ulogu u povezivanju dviju država, Češke i Hrvatske.

U povodu 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića u Pragu je održana izložba o njegovom životu i radu pod nazivom 'Stjepan Radić - jučer, danas, sutra'. Izložbu je predstavio Kulturni centar braće Radić  iz Trebarjeva, gdje je Radić rođen, s ravnateljicom Jasminom Jovev. Izložbi je prisustvovala i veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj, Ljiljana Pancirov.

Pogledajte video:

- Radić je iz tog sela krenuo svojim političkim i književnim putem i postao važna ličnost hrvatske povijesti pa povezao Hrvatsku i Češku svojim djelovanjem, naglasila je Jovev.

- Ova izložba je nastala je u povodu 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića. Njome smo htjeli proslaviti njegov život, put, političko djelovanje i sve što nam je ostavio u nasljeđe, dodala je.

- Samo živom voljom u suradnji svih za sve, stvara se sa živim, živa povijest jednog naroda, citirala je Radićevu izjavu Lidija Kovarik, ravnateljica Muzeja iluzijske umjetnosti Prag i tako naglasila važnost ove manifestacije.

Autor ove izložbe je Ivica Valent, muzejski savjetnik u Gradskom muzeju Sisak. Valent je u nekoliko riječi opisao svoju izložbu.

- Ovo je povratak Radića u njegovu ljubljenu Češku nakon gotovo 90 godina. Tada smo živjeli u zajedničkoj državi, kao što smo danas u Europskoj uniji. Stjepan Radić se prebacio ovdje na sveučilište nakon sukoba na hrvatskom sveučilištu jer je Češku smatrao najrazvijenijom od svih slavenskih država s kojima je tada surađivao. Na ovim panoima je prikazan njegov život od rođenja pa do smrti. 

- Nije se sramio svog seljačkog podrijetla i kao takav je osnovao Hrvatsku Seljačku stranku. Uvijek se protivio nepravdi pa je zbog toga bio često proganjan, dodao je autor izložbe.